El tren de Bot Lo Sarmentero. Bar-cafeteria, Punt d´informació turística. Antiga Estació de Bot (Terra Alta)

CAT | ES

Les Terres de l'Ebre se sumen al ’Let’s Clean Up Europe!’ amb 8 accions de neteja d'espais naturals

L’Agència de Residus de Catalunya coordina les accions programades a Catalunya, 112 a les comarques de Barcelona, 38 a les de Girona, 27 a les de Tarragona, 14 a les de Lleida i 8 a les de les Terres de l’Ebre

Publicat el10/5/2017

Les Terres de l’Ebre se sumen al ’Let’s Clean Up Europe!’ amb 8 accions de neteja d’espais naturals   | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... Àrea de la Foia de Masdenverge, un dels espais on es farà una acció de neteja


Entre el 12 i el 14 de maig se celebra a 27 regions europees la iniciativa europea “Let's Clean Up Europe!” en la que els ciutadans poden participar, de manera voluntària, en diferents accions de neteja dels espais naturals, com boscos, platges, rius o rieres. La Comissió Europea fomenta les accions per sensibilitzar les persones sobre l'abast del problema dels abocaments incontrolats i promoure canvis en els hàbits i el comportament dels ciutadans.

A Catalunya, entitats públiques i privades ofereixen més d'un centenar d'activitats de neteja d'entorns naturals on persones de totes les edats hi poden participar. L'Agència de Residus de Catalunya (ARC) coordina aquestes accions, promogudes per administracions públiques, associacions del tercer sector ambiental, centres excursionistes, escoles i instituts, associacions, ONGs i ciutadans.

Les accions de neteja donen resposta a problemes ambientals originats per abocaments incontrolats en espais naturals per evitar possibles contaminacions i restaurar-ne l'habitat i el paisatge. Més enllà d'aquest fet, també tenen un alt potencial de sensibilització per a la ciutadania, ja que són una bona oportunitat per visualitzar l'efecte dels comportaments incívics.


Les Terres de l’Ebre se sumen al ’Let’s Clean Up Europe!’ amb 8 accions de neteja d’espais naturals   | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...Més de 190 accions a 37 comarques

Catalunya participa amb 199 accions a 37 comarques de 5 demarcacions, majoritàriament a les de Barcelona (56%) i Girona (19%). En total hi participen 189 entitats de 163 municipis. Es poden consultar les accions en detall a la web de l'ARC.

L'experiència d'altres anys demostra que la gent se sorprèn de la quantitat de deixalles que es generen i es llencen al seu entorn. Com a particularitat, durant les accions de neteja, a Catalunya, es farà pedagogia sobre la prevenció en la generació dels residus, i la brossa recollida se separarà de forma selectiva.

L'objectiu és demostrar que aquests residus són, en realitat, recursos. El paper, el vidre, els metalls i el plàstic, si es recullen separadament poden reciclar-se. A més, es redueixen els efectes sobre el medi ambient d'allò que s'aboca, es creen oportunitats econòmiques i llocs de treball, i es contribueix a impulsar Europa cap a una economia més circular.

A Catalunya, l'any passat es van promoure 175 accions de neteja durant el Clean up day, que es va celebrar del 6 al 8 de maig de 2016. Aleshores es van recollir 47,5 tones de residus i hi van participar més de 6.000 persones. Enguany, amb les 199 accions programades, les entitats estimen una participació de més de 9.700 voluntaris.


Accions de neteja a les Terres de l'Ebre


La Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Aquesta iniciativa està coordinada per la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, a través del Projecte LIFE+ del qual l'ARC n'és sòcia. L’objectiu és organitzar, durant una setmana i arreu d’Europa, accions per donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria; fomentar accions sostenibles per reduir els residus; fer públiques les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus; i fer canviar el comportament quotidià dels europeus en àmbits com el consum o la producció. Enguany, la Setmana se celebrarà del 18 al 26 de novembre de 2017.

La campanya “Let's Clean Up Europe!” compta amb el suport econòmic dels sistemes col·lectius de responsabilitat ampliada del Ecoembes i Ecovidrio, l'Associació Paisaje Limpio, la Diputació de Barcelona i Cicloplast.

Comentaris