Riba-roja d´Ebre, l´aigua en tots els sentits

CAT | ES

Riba-roja d’Ebre organitza la 1a Festa de l’oli de ginebre

Xerrades, demostracions de destil·lació de l´oli, una caminada, ... activitats per donar a conèixer aquest producte fruit de l´aprofitament dels recursos del bosc

Publicat el1/3/2017


Riba-roja d’Ebre organitza la 1a Festa de l’oli de ginebre | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...Riba-roja d’Ebre organitza aquest cap de setmana la 1a Festa de l’oli de ginebre amb diferents activitats amb les quals es pretén donar a conèixer una antiga tasca d’aprofitament dels recursos del bosc per a elaborar aquest oli amb finalitats terapèutiques. L’oli de ginebre es portava a vendre a la fira de Salàs de Pallars perquè era bo per a curar ferides del bestiar.

Els actes començaran el divendres al vespre amb una xerrada sobre els forns d'oli de ginebre, que anirà a càrrec d'Antoni Castellví i Josep Agullà.

Dissabte a les 9 h del matí, s’ha organitzat una 1a Caminada popular "Oli de ginebre", amb un recorregut de 5 quilòmetres. La sortida i arribada de la caminada serà l’àrea de lleure de la Garita, espai on també a les 9 h es farà una demostració de destil·lació d’oli de ginebre i una ruta pels pus d’aigua dels Xintes. Per acabar la celebració, un esmorzar popular amb un preu de 5 euros el tiquet.

La Festa de l'oli de ginebre està organitzada per l'Associació Amics de Riba-roja, entitat que en els últims anys ha localitzat i ha inventariat els onze forns d'oli de ginebre i un pou de gel que hi ha al terme del municipi riberenc. Aquestes estructures de pedra seca, el passat mes d'octubre, van ser declarades Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), amb l’objectiu de contribuir a la seva conservació i valorització com a actiu visitable.

L’oli de ginebre s’obté de la destil·lació en sec, mitjançant aplicació de calor, del ginebre comú, del càdec i de la savina negra, a partir de l’escalfament a altes temperatures en forns o espais tancats. L’efecte calorífic constant i indirecte sobre la llenya de ginebre dóna lloc a la lenta destil·lació de la saba o brea, continguda sobretot en les parts llenyoses de l’arbust.

L’oli de ginebre, extret en petits forns artesanals, fou usat especialment per a malalties de la pell i com parasiticida. D’ús tòpic, mitjançant fregues, es va utilitzar per al mal de queixal, reumatisme, dolors articulars, gota, coïssors, èczemes i berrugues. Com a cataplasma es va emprar per al dolor de pit, angines i catarros. Com a infusió o poció per a trastorns digestius, cucs intestinals, com diürètic i calmant nerviós. En veterinària s’aplicava com a ungüent per a malalties, ferides i infeccions de la pell d’ovelles i conills.


1a Festa de l’oli de ginebre
Riba-roja d’Ebre
3 i 4 de març 2017

Comentaris