Descobreix els secrets de La Ràpita, Delta de l´Ebre

CAT | ES

La Generalitat declara la terrissa de La Galera com a Punt d’Interès Artesanal

L’ofici de terrisser a La Galera, al Montsià, es remunta al segle XVIII fins a l’actualitat, amb dues nissagues de canterers que han estat presents durant molts d’anys al municipi

Publicat el12/4/2017

La Generalitat declara la terrissa de La Galera com a Punt d’Interès Artesanal | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... La terrissa de la Galera declarada Punt d’Interès Artesanal


La Generalitat a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) del Departament d'Empresa i Coneixement, ha declarat els municipis de La Galera i d'Alpens com a Punts d'Interès Artesanal. D'aquesta manera, es vol reconèixer el patrimoni i la gran tradició que té l'ofici de terrisser a La Galera, que es remunta al segle XVIII fins a l'actualitat i el municipi d'Alpens, situat a Osona, en forja artística.


La Galera, poble terrisser

L'ofici de terrisser a La Galera, al Montsià, es remunta al segle XVIII fins a l'actualitat, amb dues nissagues de canterers que han estat presents durant molts d'anys al municipi, tot i que a l'actualitat només en resta en actiu una: els Cortiella. Des de fa alguns anys s’ha apostat pel turisme per poder dinamitzar i diversificar l’economia de la població i sota el lema “La Galera, poble terrisser” s'ofereix la Fira de la Terrissa (coincidint sempre per l’1 de maig) que representa l’atractiu turístic, lúdic i cultural més important que aporta més visitants a la població; i Terracota, Centre d'Interpretació de la Terrissa de la Galera amb un espai permanent dedicat a la terrissa i als terrissers de la Galera: història, procés artesà de creació d'una peça de terrissa, tipologies de peces, etc. Un espai dedicat a exposicions de caràcter temporal i tot un seguit d'activitats durant tot l’any que són un altre atractiu turístic i cultural.


Punts d'Interés Artesanal i Zona d’Oficis Singulars

Catalunya té arreu del territori manifestacions artesanes de gran rellevància i representativitat, amb Alpens i La Galera compta ja amb 6 Punts d'Interès Artesanal i 21 municipis identificats com a Zona d’Oficis Singulars.

Són Punts d’Interès Artesanal aquells municipis o àrees dins d’un mateix municipi on es dona una concentració d’un mínim de cinc tallers artesans o que tenen una tradició artesanal de llarg recorregut o reconeixement històric. En aquest sentit, ja disposen d'aquest reconeixement la ciutat de Terrassa i a Barcelona, el Districte municipal de Gràcia, el de Ciutat Vella i El Poble Espanyol de Montjuïc ( La Ciutat dels Artesans).

La Zona d'Oficis Singulars identifica activitats artesanes que són pròpies i exclusives de diferents zones de Catalunya, una sèrie d'oficis lligats a determinats punts de la geografia catalana. Es tracta d'oficis i/o productes únics i molt vinculats a la població o la demarcació de la qual són originaris. Els Oficis Singulars de Catalunya estan relacionats amb el territori, el procediment i el producte, i depenen del medi geogràfic en què es realitza l'extracció de la matèria primera, la transformació i l'elaboració del producte final.

Comentaris