DeltaBirding Festival 2019. Del 20 al 22 de setembre

CAT | ES

Xavier Osorio: «La Cursa Nocturna dels Cocons és el gran esdeveniment esportiu de Tivenys»

Serà a les 21.30 h del dissabte 9 de juliol quan es donarà el tret de sortida a la V Cursa Nocturna de Muntanya dels Cocons de Tivenys.

Publicat el30/6/2016

Xavier Osorio: «La Cursa Nocturna dels Cocons és el gran esdeveniment esportiu de Tivenys» | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...


Tivenys ultima aquests dies els detalls d'un dels esdeveniments més importants que organitza al llarg de l'any, la V Cursa Nocturna de Muntanya dels Cocons de Tivenys.

Va ser el 2012 quan se'n va fer la primera edició, que en aquella ocasió va entrar com a convidada al Circuit de Curses per Muntanya de les Terres de l'Ebre i a partir de 2013 va passar a ser puntuable.

Xavier Osorio és el director de cursa i membre de Cocons.cat, l'entitat esportiva organitzadora de l'activitat, juntament amb l'Ajuntament de Tivenys, amb qui parlem per conèixer una mica més aquesta prova.

El motiu pel qual és nocturna, segons explica Xavier Osorio, és perquè «en aquella primera edició l'única data disponible dintre del Circuit era el 28 de juliol i les altes temperatures de les hores diurnes de l'estiu, va provocar que es fes a la nit. I és per això que la Cursa dels Cocons és l'única prova nocturna del Circuit, perquè, malgrat que a la sortida encara hi ha una mica de claror, el corredor de seguida ha de fer ús del frontal».

La cursa deu el nom als cocons, construccions de pedra en sec que servien per a aprofitar l'aigua de pluja i que a Tivenys encara se'n troben molts. Osorio explica que «és una llàstima que aquests cocons no estiguin catalogats perquè, a part que n'hi ha molts, alguns es conserven en molt bones condicions». 

El grup de joves que va organitzar la primera cursa es va constituir en club esportiu i van acordar utilitzar també el nom d'aquestes construccions per a l'entitat, passant-se a anomenar Cocons.cat.


La Cursa dels Cocons, l'esdeveniment esportiu més important de Tivenys

A l'estiu a Tivenys s'organitzen diferents activitats festives i la Cursa dels Cocons és, sense cap mena de dubte, l'esdeveniment esportiu més important del municipi. Si ve durant tot l'any, són una dotzena les persones que hi formen la junta de Cocons.cat que treballen en la planificació de la Cursa, el dia de la prova, són més de 70 els voluntaris que col·laboren per a què tot surti perfecte. «Tenint en compte que Tivenys té 958 habitants, aquest percentatge de voluntaris, és tot un èxit, una mostra que Tivenys és un poble de gent acollidora i participativa.», assegura Xavier Osorio.


La Crono baixada Decathlon, la novetat de l'edició 2016

Pel que fa al circuit, malgrat que Tivenys és un terme amb moltes possibilitats i com sempre s'ha plantejat per a fer-lo de nit, els organitzadors s'asseguren que hi hagi accessos fàcils per a casos d'evacuació, que permeti que els primers corredors a arribar la puguin fer en unes dos hores, que sigui una cursa que tècnica però amb possibilitats per a qualsevol.

La prova es presenta classificatòria en quatre modalitats (absoluta, júnior, cadet i marxa) i amb tres recorreguts diferents (21 km i 1.050md+ absoluta i júnior, 11 km i 300 md+ cadets i 13 km i 350md+ marxa), uns recorreguts que aquest 2016 són els mateixos que es van fer a la primera edició, pel que «els corredors es trobaran molts de cocons» ens assegura Osorio.

Enguany hi ha una novetat destacable, la Crono baixada Decathlon, un tram de cursa cronometrat de 3'8 km amb 370 metres de desnivell negatiu, amb premis per als guanyadors i alguna sorpresa més que l'organització prefereix no desvetllar. A més, la piscina tornarà a estar a disposició dels participants de la cursa i la marxa i romandrà oberta fins a les 3 de la matinada, per a tots aquells que es vulguin refrescar i relaxar després de la prova. 
A partir de les 11 de la nit ja es començarà a servir el sopar i l'entrega dels premis començarà al voltant de les dos de la matinada.

Respecte a la participació, l'organització confia a cobrir els objectius, que són un nombre d'inscripcions similars a 2015. El director de cursa recorda que les inscripcions quedaran tancades el 6 de juliol o en arribar a 350 participants.

En aquest punt, quan estem acabant l'entrevista, Osorio anima a tots aquells que vulguin passar una gran nit de l'esport, amb un bon ambient assegurat, bon sopar, unes instal·lacions immillorables, piscina, ... que el dia 9 han de ser a Tivenys. I si ja ho tenen decidit, que no esperin a fer la inscripció a última hora, ja que un esdeveniment d'aquestes característiques «comporta molta feina i com més previsió puguem fer, millor sortirà tot».

Xavier Osorio: «La Cursa Nocturna dels Cocons és el gran esdeveniment esportiu de Tivenys» | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... Sortida de la Cursa en l'edició 2015

Comentaris