Fàbregues Motorsports

CAT | ES

La Cursa de la UEC Tortosa arriba aquest diumenge a la 16 edició

Aquest diumenge 29 de maig se celebrarà la 16a edició Cursa de la UEC Tortosa, la més veterana de totes les curses per muntanya que s’organitzen a les Terres de l’Ebre. Hem parlat amb Sergi Chavarria, membre de la UEC Tortosa i una de les persones que estan al capdavant de l’organització de la prova, per tal de conèixer-la una mica més a fons.

Publicat el25/5/2016

 

Aquest diumenge 29 de maig se celebrarà la 16a edició Cursa de la UEC Tortosa, la més veterana de totes les curses per muntanya que s'organitzen a les Terres de l'Ebre. Com és habitual en aquests tipus de proves hi haurà una modalitat més curta, amb una distància de 10 km i un desnivell positiu de 450 m, que compartiran els participants a la marxa i a la cursa cadets. La prova reina tindrà un recorregut de 20 km i 1.000 md+.

Hem parlat amb Sergi Chavarria, membre de la UEC Tortosa i una de les persones que estan al capdavant de l'organització de la prova, per tal de conèixer-la una mica més a fons. Segons ens explica, «la Cursa va néixer per a donar resposta a una nova generació d'excursionistes que participaven en les marxes com si fossin curses, en el nostre cas, clarament influenciats per la Marxa del Port i posteriorment per la Fredes-Paüls».

En les onze primeres edicions, la prova arrencava des de Paüls i el circuit passava pels paratges del Port. Després van venir dos edicions amb la sortida a Rasquera i l'arribada a Tortosa, seguint el llom de les serres de Cardó i Boix. Des de fa dos edicions, surt des del centre urbà de Tortosa, en un recorregut de muntanya baixa, que «recupera vells camins que usaven els masovers per comunicar els diferents punts». Així, passa pel camí de Vinaixarop, els colls de Santa Catalina, Rocacorba, coll de l'Alba, camí de les Revoltes i per l'antiga pedrera de la Cinta.

«Aquesta és una cursa curta, sense grans desnivells seguits, però amb un constant puja-baixa que endureix i dificulta el ritme dels corredors. No té trams especialment tècnics, potser el més dificultós sigui la baixada del que anomenem la platja».

La tasca de planificar els recorreguts comença localitzant els camins, fent ús de les noves tecnologies: ortofotos, gps, etc. i es contrasten amb diferents mapes de la zona. A la feina de “despatx” li segueix el treball de camp, comprovant sobre el terreny que el recorregut s'ajusti al que s'ha marcat.

Seguidament es procedeix a la neteja i recuperació de camins i senders. «Aquest procés el portem a terme durant tot l'any, ja que hi ha trams que segurament no incloem en el recorregut de la cursa, però que poden ser utilitzats per tothom qui ho vulgui, per entrenar i gaudir de la muntanya. Hem senyalitzat alguns senders amb cartells reciclats, posant-hi el nom de la zona o del camí per millorar-hi la identificació».


Les novetats d'enguany

La Cursa de la UEC Tortosa arriba aquest diumenge a la 16 edició | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...L'edició d'enguany presenta dos novetats, una la incorporació d'alguns trams nous de sender i la modificació del pas pel camí de les Revoltes i l'altra la creació de nous trofeus per als guanyadors, obra de l'artista Germán Machi.

L'artesà ha utilitzat materials reciclats, cartó, fusta i ferro i la peça simbolitza la cursa de muntanya amb el Món (rodona), les muntanyes (fusta que travessa el Món) i l'element fonamental, precís i ferm, a sobre les muntanyes: el corredor (caragol). A tot això se li suma el terme on transcorre l'esdeveniment, Tortosa (La Cucafera).

La Cursa de la UEC Tortosa sempre ha format part del Circuit de Curses per Muntanya de les Terres de l'Ebre i com passa amb totes les proves que en formen part, no es podrien desenvolupar amb èxit sense la col·laboració dels voluntaris quehi participen en l'organització, en aquest cas, la UEC comptarà amb una cinquantena de voluntaris de la mateixa entitat, més alguns membres de l'AAVV de St. Llàtzer.

Pel que fa a la participació, l'any passat hi va haver 125 corredors en cursa, xifra que «ens agradaria repetir aquest any i intentar millorar-ne el nombre de participants de la marxa respecte als anys anteriors».

Per acabar, Chavarria ens anima a participar-hi «és un recorregut bo per a iniciar-se en curses de muntanya, sense llargues pujades i amb baixades corredores».

La Cursa absoluta sortirà a les 9.30 h des de la Plaça Unió. Quinze minuts després ho faran els participants de la cursa cadet i la marxa. El període d'inscripcions a la prova acaba el divendres 27 de maig.

Més informació al web de la cursa.


profisio - fisioteràpia esportiva i per a la salut - Amposta - Joan Lluís Fernàndez (col·legiat 10289)