Camarles, lo balcó del Delta de l´Ebre
TransTerraAlta, una ruta sorprenent

CAT | ES

La cafeïna com a sumplement

La suplementació amb cafeïna pot optimitzar el rendiment per una combinació d’efectes sobre sistemes central i perifèric. Aquesta milloria del rendiment depèn, no obstant, de factors com la condició de l’esportista, el tipus d’exercici i la dosi de cafeïna. En dosis habituals, presenta efectes secundaris lleus com molèsties gastrointestinals, ansietat, cefalees, tremolors, nerviosisme, insomni, etc.

Etiquetes   alimentacio

Publicat el9/5/2014

Des de fa molts anys, els esportistes de qualsevol modalitat busquen algun tipus d'aliment, suplement o substància per millorar el seu rendiment, ja sigui per millorar la força, la resistència, la capacitat aeròbica...

Una d'aquestes substàncies, coneguda per tots és la cafeïna. La cafeïna és un alcaloide que el trobem present en les llavors del cafè, del cacau, de la nou de cola o guaranà, en les fulles del mate i del te. Però la cafeïna també es pot trobar en diferents medicaments.

Té una fàcil absorció oral, rectal i parenteral, arribant per via oral a concentracions màximes als 60 minuts i una vida mitja d'eliminació de 2,5 a 10 hores. La seva utilització es veu molt afectada per molts factors: aliments, fàrmacs, etc, i mostra una gran variació entre diferents persones.

La seva extensa utilització es deu a la idea de que posseeix propietats excitants i antipsicòtiques, que produeixen una estimulació de l'ànim, i antisoporíferes, que disminueixen la fatiga i augmenta la capacitat de rendiment físic.

La suplementació amb cafeïna pot optimitzar el rendiment per una combinació d'efectes sobre sistemes central i perifèric. Aquesta milloria del rendiment depèn, no obstant, de factors com la condició de l'esportista, el tipus d'exercici i la dosi de cafeïna.

La cafeïna com a sumplement | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...

La cafeïna ha demostrat que és efectiva en la millora del rendiment en diversos tipus d'activitat esportiva: resistència, activitats d'alta intensitat en esports d'equip i força- potencia. Segons la EFSA, l'administració 1 hora abans de l'exercici de 3mg de cafeïna per kg de pes corporal incrementa la capacitat de resistència, mentre que si s'administren 4mg/kg es redueix la percepció de l'esforç realitzat. També és efectiva en la millora de l'estat d'alerta, temps de reacció, aprenentatge motor i memòria recent.

Consideracions a tenir en compte
La cafeïna, a dosis habituals, presenta efectes secundaris lleus com molèsties gastrointestinals, ansietat, cefalees, tremolors, nerviosisme, insomni, etc. En dosis excessives pot afavorir l'aparició d'úlcera pèptica, atacs epilèptics i altres patologies més greus. Tot i que la cafeïna té un efecte diürètic en repòs, aquest no es produeix en l'esforç, per lo que no existeix risc d'hipohidratació durant la pràctica esportiva.

Conclusions
La utilitat de la cafeïna en la millora del rendiment en l'exercici aeròbic s'observa a través de diversos paràmetres com l'augment del temps de treball i del temps fins esgotament, millora del pic de consum d'oxigen en exercici submàxim, i millora de la percepció d'esforç, entre altres. Per tant, és una substància a tenir en compte en aquells esportistes que practiquen un esport de resistència.

Rosa Bayerri Rosa
Dietista-Nutricionista, COL. CAT.288
Llicenciada en Ciència i Tecnologia dels Aliments
www.organic.cat

La cafeïna com a sumplement | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...


Comentaris