Pics Mont Caro. Especialistes de la muntanya

CAT | ES

Finalitza la millora del port natural de l’Estany, a l’Ametlla de Mar

És el primer projecte d’infraestructura verda que executa el Departament de Territori i Sostenibilitat amb el suport de fons europeus dins d’un programa de recuperació paisatgística i restitució de la biodiversitat

Publicat el31/7/2017

Finalitza la millora del port natural de l’Estany, a l’Ametlla de Mar | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... Finalitza la millora del port natural de l’Estany, a l’Ametlla de Mar


La Secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, acompanyada de l'alcalde de l'Ametlla de Mar (Baix Ebre), Jordi Gaseni, va visitar ahir les instal·lacions del port natural de l'Estany, un cop finalitzat el gruix de les obres de recuperació ambiental que el Departament de Territori i Sostenibilitat hi ha dut a terme. Es tracta del primer gran projecte d'infraestructura verda que la Generalitat impulsa dins del programa europeu que té per objectiu restituir l'equilibri ambiental d'indrets afectats per l'activitat humana. Les obres van començar el passat mes de gener i han suposat una inversió de prop de 293.000 euros, finançats per la Unió Europea, dins dels programesHorizon 2020, LIFE i FEDE.

El port natural de l'Estany és un indret singular del litoral de l'Ametlla de Mar, utilitzat durant anys per a l'amarratge de petites embarcacions fins a la construcció de l'actual port pesquer i nàutic. Les obres han permès recuperar aquest espai i dignificar-lo, després d'anys en desús. A la tardor, quan la climatologia sigui més favorable, es procedirà a la plantació de vegetació al perímetre del port, i es completarà, així, l'actuació.


Millora de 2 hectàrees

La recuperació ambiental del port natural de l'Estany ha permès la neteja i millora de 2 hectàrees de superfície aproximadament, integrada dins del Pla d'Espais d'Interès Natural de Catalunya (PEIN) i la Xarxa Natura 2000.


Les obres han inclòs:

Neteja del fons marí, retirada d'embarcacions i sistemes d'amarratge: s'han retirat 15 embarcacions enfonsades i s'han extret 4 tones de ferros i metalls, així com 10 m3 de formigó i uns 200 pneumàtics i altres residus.Els amarratges més antics s'han conservat pel seu valor patrimonial. També s'ha retirat l'escullera que representava un moll artificial al port.

Demolició i restauració d'edificacions: com a millora paisatgística i per raons de seguretat s'ha enderrocatl'edifici ubicat a la punta de l'Estany, tambés'han recuperat dues edificacions més, fent de nou el revestiment, la neteja, i la substitució de portes i finestres.

Millora d'accessos i senyalització: s'ha eliminat el ferm malmès del vial d'accés per millorar la permeabilitat del sòl, s'ha millorat el gual existent, i s'ha instal·lat nova senyalització d'usos. També s'ha reforçat l'escullera per estabilitzar el vial d'accés i s'ha col·locat un cordó per recuperar la sorra de platja i limitar la zona d'aparcament i el vial.

Instal·lació de boies de fondeig ecològic: s'han col·locat 4 boies per a l'amarratge d'embarcacions petites.

Millora del dic del port: s'ha millorat la plataforma del dic del port construint una llosa de formigó i reforçant l'exterior amb escullera recuperada.

Neteja de vegetació i millora de camins: s'ha esbrossat el camí GR-92 per donar-li continuïtat i s'ha construït un pas sec amb pedres per travessar la zonahumida. Així mateix, s'han eliminat espècies vegetals invasores, sobretot Myporumlaetum, Aloe vera i Agave americana.

Millores en la llacuna: S'han instal·lat dos piezòmetres pel control de la qualitat de les aigües i dels nivells de salinitat de la llacuna recuperada.


Finalitza la millora del port natural de l’Estany, a l’Ametlla de Mar | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, i l’alcalde de l’Ametlla de Mar, Jordi Gaseni.

Comentaris