Món Natura Delta de l´Ebre. Gaudeix de la màgia del Delta de l´Ebre

CAT | ES

La festa de Sant Antoni torna a Alcanar i enguany incorpora la Jota Nova

La Festivitat de Sant Antoni d’Alcanar està inscrita en el Catàleg del patrimoni festiu de Catalunya, un reconeixement que posa en valor el patrimoni immaterial d’Alcanar

Etiquetes   turisme, alcanar, montsia

Publicat el18/1/2019

La festa de Sant Antoni torna a Alcanar i enguany incorpora la Jota Nova | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... La Festa enguany incorpora la Jota Nova. Foto: cedida


Aquest cap de setmana Alcanar tornarà a celebrar la Festivitat de Sant Antoni, esperada per grans i menuts. Durant el cap de setmana, i en diferents horaris, tindrà lloc el tradicional ball popular, en el qual els balladors i balladores lluiran la vestimenta típica de la gent canareva de fa més d’un segle. I tothom qui ho vulgui podrà participar en les activitats paral·leles.

Enguany, com a novetat, els balladors i balladores ballaran la Jota Nova, que es va presentar al públic el passat dia 13 d'octubre, en el marc de les Festes del Remei, amb una gran acceptació per part dels balladors i del públic. Els professors Juanjo Vilarroya i Josep Rangel són els autors de la música de La Jota Nova, mentre que els passos del ball són fruït de la labor conjunta de Sergi Sancho, Ramon Monfort, Fabian Pla, Consol Vericat, Dolors Esteller, Núria Balada, Antoni Folgueres, Francisco Arias i Isidre Balada. Aquesta iniciativa neix de la Comissió de Sant Antoni i dels músics de les bandes d'Alcanar que, en els últims anys, havien plantejat la possibilitat d'incorporar algun element nou a aquest ball tan antic en el que cada any hi participen centenars de parelles de balladors.

Entre els actes que tindran lloc el cap de setmana de la festa, destaca la tradicional Despertada, en honor de Sant Antoni. El diumenge, 20 de gener, a les quatre de la matinada, els membres de la Rondalla Verge del Remei i del Cor Iúbilo cantaran cançons tradicionals en els encreuaments de diferents carrers d'Alcanar. En acabar, a les vuit del matí, tindrà lloc la popular xocolatada preparada pels veïns i veïnes del carrer de Sant Antoni. Altres actes emblemàtics, que se celebraran el 20 de gener, són les cercaviles, la missa i processó en honor de Sant Antoni i la benedicció dels animals.

La Festivitat de Sant Antoni d'Alcanar està inscrita en el Catàleg del patrimoni festiu de Catalunya, un reconeixement que posa en valor el patrimoni immaterial d’Alcanar i la faena ben feta de la Comissió de Sant Antoni. Aquesta celebració té més de 100 anys d'història i gaudeix de molt bona salut. També cal destacar que l’afluència de visitants augmenta, malgrat les baixes temperatures del gener, any rere any. La festa està organitzada per la Comissió de Sant Antoni amb el suport de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Alcanar.


profisio - fisioteràpia esportiva i per a la salut - Amposta - Joan Lluís Fernàndez (col·legiat 10289)