Pics Mont Caro. Especialistes de la muntanya

CAT | ES

Fauna urbana protegida: els altres ciutadans

Hi ha espècies ques estan protegides per la llei, fet que comporta que els ciutadans tinguem uns deures especials envers aquests animals. La gestió dels problemes relacionats amb aquests animals és una competència municipal i, per tant, quan hi tingueu un problema us heu de posar en contacte amb l´Ajuntament del vostre municipi

Publicat el19/4/2017

Fauna urbana protegida: els altres ciutadans  | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... Niu d’orenetes


Als pobles i les ciutats hi trobem gran quantitat d’espècies d’animals: als jardins, a la via pública i, fins i tot, a les nostres cases. La majoria d’aquestes espècies estan protegides per la llei, fet que comporta que els ciutadans tinguem uns deures especials envers aquests animals.

Entre els animals que més fàcilment podem reconèixer al nostre voltant, destaquen els ocells, gran part dels quals migratoris com les orenetes (cuablanca i vulgar), el falciot (sobretot el negre, però també el pàl·lid) i el ballester, i d’altres sedentaris com la gralla, el xoriguer comú, el falcó pelegrí, l’òliba i el mussol comú. També cal destacar la presència dels ratpenats. No podem oblidar els rèptils (dragó comú, dragó rosat, sargantana ibèrica...) i els amfibis (reineta, tòtil...). Aquestes espècies aprofiten estructures de les nostres edificacions com ara esquerdes, forats a les parets, ampits, falsos sostres, forats de les persianes... per fer-hi el niu o refugiar-s’hi.

Possiblement, però, els animals que més fàcilment ens vindran a la memòria seran els coloms, les cotorres i el gavià argentat de potes grogues, espècies que no estan protegides legalment. Val a dir que la gestió dels problemes relacionats amb aquests animals és una competència municipal i, per tant, quan hi tingueu un problema us heu de posar en contacte amb l’Ajuntament del vostre municipi. Malgrat tot, heu de tenir en compte que, a més d’aquestes espècies, s’hi poden veure implicats animals protegits. Aquest és un fet freqüent quan es tracten els problemes amb coloms: com que solen compartir llocs de refugi i nidificació, les accions sobre els coloms (com ara l’oclusió de cavitats per impedir que s’hi instal·lin) poden afectar també falciots, ballesters, ratpenats, gralles... En aquests casos, cal que també informeu del problema al Departament de Territori i Sostenibilitat.

Comentaris