Camarles, lo balcó del Delta de l´Ebre

CAT | ES

El Parc Natural dels Ports recupera l'hàbitat fluvial del barranc de la Fou, a la Sénia

El Parc Natural dels Ports ha finalitzat les tasques de naturalització i millora de l’hàbitat fluvial del barranc de la Fou, a la Sénia (Montsià) que ha consistit en l’eliminació d’un dic de retenció que ja no s’utilitzava.

Publicat el14/7/2016

El Parc Natural dels Ports recupera l’hàbitat fluvial del barranc de la Fou, a la Sénia | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... El barranc, després de la naturalització | Foto: TES


El barranc, un cop finalitzada la seva naturalització: 

  • Les tasques han consistit en l'eliminació d'un dic de retenció, la retirada de la runa i el dragatge dels blocs existents
  • Per avaluar els resultats s'ha iniciat un programa de seguiment dels sediments de la llera, monitorització del cabal i control de la fauna


El Parc Natural dels Ports ha finalitzat les tasques de naturalització i millora de l'hàbitat fluvial del barranc de la Fou, a la Sénia (Montsià) que ha consistit en l'eliminació d'un dic de retenció que ja no s'utilitzava. La Fou és un barranc estret i encaixat que acull la capçalera del riu Sénia i la presència d'aquesta infraestructura hidràulica degradava l'espai humit i perjudicava les poblacions d'espècies protegides.

A més d'eliminar el dic, de 19 metres d'amplada i 3,3 d'alçada, s'ha retirat la runa i s'ha dragat mecànicament el barranc dels blocs existents. Ara s'espera que les successives avingudes d'aigua produeixin un transport natural de les graves i que poc a poc es recuperi la zona humida anterior a la presència del dic.

Per avaluar els resultats de l'actuació, el Parc ha iniciat un programa de seguiment amb la col·laboració del Grup de Recerca de Dinàmica Fluvial RIUS de la Universitat de Lleida (UdL). El seguiment consisteix en l'obtenció d'ortofotomapes per comprovar l'evolució de l'hàbitat fluvial, informació topogràfica d'alta resolució, caracterització granulomètrica dels sediments de la llera, mostres de macroinvertebrats i monitorització del cabal circulant.

Les tasques de naturalització del barranc de la Fou, així com el programa de seguiment, es van exposar al XVIII Congrés de l'Associació Ibèrica de Limnologia, celebrat a Tortosa (Baix Ebre), entre el 4 i el 8 de juliol. També s'ha elaborat un model 3D que permet observar l'estat inicial del barranc, el seu aspecte després de les obres de millora, i el disseny del programa de seguiment de les actuacions.


El Parc Natural dels Ports recupera l’hàbitat fluvial del barranc de la Fou, a la Sénia | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... Estat del barranc durant les obres | Foto: TES


L'actuació al barranc de la Fou s'exposa al Congrés de Limnologia 2016


El XVIII Congrés de Limnologia, organitzat per l'Associació Ibèrica de Limnologia (AIL) i l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), va tenir lloc a Tortosa del 4 al 8 de juliol i un dels pòsters presentats exposa l'actuació d'eliminació del dic al barranc de la Fou per tal de millorar l'hàbitat de la zona.

El pòster, «Actuaciones de naturalización del hábitat fluvial: eliminación de infraestructuras hidráulicas obsoletas y programa de seguimiento en el barranco de la Fou», elaborat per R. J. Batalla, J. Sabaté, D. Vericat i J. Mestre, així com el procés i els resultats es poden visualitzar en 3D per mitjà del model fotogramètric elaborat per 4Datum, amb la col·laboració del Grup RIUS, per al Parc Natural dels Ports.


Comentaris