suma’t al canal whatsapp d’EbreActiu

CAT | ES

Després de 50 anys, torna el rem de banc fix a l'Ampolla

Aquest pròxim divendres, en el marc de les Festes Majors de la Mare de Déu del Carme de l’Ampolla, es farà una trobada de muletes al port pesquer, on participaran vogadors de Deltebre, la Ràpita, Amposta, Sant Jaume d’Enveja, Calafell i Cambrils.

Publicat el13/7/2016

Aquest pròxim divendres, en el marc de les Festes Majors de la Mare de Déu del Carme de l'Ampolla, es farà una trobada de muletes al port pesquer, on participaran vogadors de Deltebre, la Ràpita, Amposta, Sant Jaume d'Enveja, Calafell i Cambrils.

Després de 50 anys, torna el rem de banc fix a l’Ampolla | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...L'Associació Esportiva “Lo Fangar”, vogadors i vogadores de l'Ampolla, juntament amb l'Ajuntament de la localitat organitzen per aquest divendres 15 de juliol una trobada de “Muletes” al port del Fangar, acte inclòs dintre les Festes Majors de la Mare de Déu del Carme.

A la convocatòria acudiran els vogadors de l'AE Xino Xano de Deltebre, els remers del Club Nàutic de la Ràpita, els Vogadors de Calafell i Cambrils, el Club de Rem d'Amposta i el Club de Rem de Sant Jaume d'Enveja. Tot i el caràcter social i patrimonial de la trobada, s'ha organitzat una regata davant de la façana marítima de l'Ampolla.

Concretament, les muletes, llaüts i les barques de banc fix seran avarades a la mar a les 6 de la tarda al port pesquer i les regates es faran al front marítim de la Platja de l'Arquitecte a partir de les 7 de la tarda.

A l'acte d'entrega de premis s'han convidat als antics vogadors de l'Ampolla, guanyadors, als anys 60, del campionat de l'Estat de Rem de Banc Fix. L'homenatge i reconeixement al món mariner local i l'entrega de premis, les “joies”, serà a la mateixa platja de l'Arquitecte.

La trobada clourà amb un sopar popular per als vogadors /es participants amb rom cremat i cants populars.

Mario Pons, president de l'Associació Esportiva "Lo Fangar", ressalta la vistositat de l'acte, «serà un esdeveniment d'un alt contingut gràfic quant a la imatge, a més de simbòlic».


Recuperem el rem tradicional "Vogadors" de l'Ampolla

Traineres, llaüts, pontones, baliques, són molts els noms que se li atribueix a la popular "muleta" que, històricament, havia servit per anar a pescar a l'art del tresmall. La muleta portava associada un pal i una botavara per poder hissar la vela llatina per tal d'aprofitar el vent i lliscar sobre les ones. Quan hi havia calma xixa, no hi havia més remei que vogar, la força de braços, l'espatlla del mariner, l'estrop, l'escalem, el rem i la mar en un mateix ritme mil·lenari.

L'Ampolla durant els anys 50 i 60's del segle passat havia disposat de vàries barcades de remers esportius, els popularment coneguts com a "Vogadors", que protagonitzaren algunes de les gestes nàutiques més importants d'aquest municipi mariner tripulant les populars "Baliques" o "Loles".

Embarcacions com "La Veloz" de "Chimo, lo calero", "Unió i Amor" de "los Gordos" o "Mare Nostrum" de "los Vilaros", són noms de barques i patrons i "lo vell Mateu", "lo Lucho", "lo Belga", "Felip", "Vicente lo conill", "Julianet", "Alfredo de Quintana", noms de vogadors de l'Ampolla.

Actualment a Catalunya hi ha una Federació de Rem que inclou diverses modalitats, entre elles les de llaüt català. Sis o vuit remers o remeres i el timoner en són la tripulació i entorn de les seves gestes nàutiques, es mou un veritable ambient popular que omple els ports pesquers i esportius del nostre país en cada cita competitiva.


Després de 50 anys, torna el rem de banc fix a l’Ampolla | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... Foto: Associació Esportiva “Lo Fangar” 

Comentaris