Camarles, lo balcó del Delta de l´Ebre

CAT | ES

El Correfoc i la Dansa de Tivissa, declarades festes culturals i tradicionals d'interès comarcal

ELa Dansa de Tivissa ha estat recuperada els últims anys pels veïns del municipi riberenc i el Correfoc és un dels actes més emblemàtics de la festa major de Tivissa

Publicat el16/3/2017

El Correfoc i la Dansa de Tivissa, declarades festes culturals i tradicionals d’interès comarcal | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... La Dansa i el Correfoc de Tivissa, declarades festes culturals i tradicionals d'interès comarcal


El Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre ha acordat de manera unànime, declarar la Dansa i el Correfoc de Tivissa com a “manifestació de caire cultural i tradicional d'interès etnològic per la comarca de la Ribera d'Ebre”.

L'alcalde de Tivissa, Jordi Jardí, ha manifestat que la declaració de festa cultural i tradicional d'interès comarcal del Correfoc i la Dansa “afegeix valor i un nou impuls institucional a dos dels actes més rellevants de la festa major tivissana”. Segons Jardí, “la implicació de tot un poble que aprecia les seves arrels culturals es fa evident amb la participació multitudinària tant a la Dansa com al Correfoc”. “A Tivissa som referent cultural i patrimonial i ho demostrem amb tot un seguit d'activitats que omplen el nostre calendari anual”, ha reconegut l'alcalde Jardí.


La Dansa de Tivissa

La Dansa de Tivissa ha estat recuperada pels veïns del municipi riberenc. Aquesta dansa es ballava per la festa de la Vuitada, una de les més grans de la vila, dedicada al Santíssim Sagrament i que se celebrava a tots els barris de la vila com a continuació de la Diada de Corpus. La Dansa era encapçalada per un majoral, el més vell del barri, que donava la mà a una noia i aquesta a un noi i així successivament formant una filera fins arribar al final on s'afegien els més petits. Recorria tots els indrets del barri sense poder deixar-se de les mans i s'acabava a la plaça o al lloc més espaiós del barri fent una forma de caragol on el majoral quedava al centre. I quan el caragol era prou estret, els músics acceleraven el ritme per desfer-lo, acabant la festa amb el ball de la jota.

La Dansa es va deixar de ballar al voltant dels anys 1950 fins la seva actual recuperació, on tots els barris la ballen junts . S'inicia i acaba a la plaça de la Baranova i recorre també molts carrers dels diferents barris tivissans. A cada barri, un noi i una noia, agafats de la mà, encapçalen una llarga cadena de gent que, al so de la música tradicional de la Dansa interpretada en directe per una banda musical, recorre els carrers fins arribar al barri següent on es produeix un canvi a la parella del cap de la Dansa.


El Correfoc de Tivissa

Amb el clam tradicional del “No peten!”, el Correfoc de Tivissa és un dels actes més emblemàtics de la festa major i una oportunitat especial perquè molta gent de la comarca i d'arreu del país visiti la vila i conegui de primera mà les seves tradicions culturals.

Amb el Correfoc, fa més de 20 anys que els carrers i les places del municipi s'omplen de foc, màgia i olor a pólvora, amb la participació dels Diables de Sant Andreu, una de les colles amb més tradició del país. L'estructura del nucli de la vila, amb carrers estrets, porxos d'entrada a la població i gran nombre de petites places, junt amb la gran quantitat de foc que s'hi llança, fan que el recorregut estigui ple de sorpreses i de gresca.

Comentaris