Camarles, lo balcó del Delta de l´Ebre

CAT | ES

Catalunya ha viscut l’onada de calor més intensa des del juliol de 2015

El dijous 3 i el divendres 4 d’agost la temperatura màxima va superar els 40 ºC a diversos sectors de la Ribera d’Ebre i del Bages. La temperatura més alta es va registrar a Vinebre, amb 41,7 ºC

Publicat el8/8/2017

Catalunya ha viscut l’onada de calor més intensa des del juliol de 2015 | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... Catalunya ha viscut l’onada de calor més intensa des del juliol de 2015


Entre el 27 de juliol i el 5 d'agost de 2017 Catalunya ha viscut un episodi de calor intensa, el més important des de l'excepcional onada de calor del juliol de 2015. Tot i que aquesta vegada els valors de temperatura no han estat, en general, tan elevats com en aquella ocasió, cal destacar la persistència de la calor. I no només la diürna, ja que la temperatura nocturna ha estat especialment alta, amb diverses nits tropicals consecutives (temperatura mínima superior a 20 ºC) a molts sectors de l'interior i fins a zones relativament elevades del Prepirineu, a banda del litoral i del prelitoral.

L'episodi ha estat provocat per la presència d'una dorsal anticiclònica a nivells mitjans sobre la península Ibèrica, acompanyada d'una massa d'aire molt càlid provinent del nord d'Àfrica, en una típica situació d'onada de calor a Catalunya.

Al llarg de l'episodi, la temperatura a 850 hPa s'ha situat clarament per sobre de la mitjana climàtica del període, que volta els 17 ºC, amb un valor màxim de 24,8 ºC l'1 d'agost a les 12.00 UTC i 7 dies consecutius pràcticament sense baixar dels 22 ºC. No són valors excepcionals, però prou elevats com per provocar registres de temperatura màxima en superfície pròxima als llindars de perill per calor. De fet, la majoria d'estius s'assoleixen alguns dies amb valors de 22 a 24 ºC o superiors a 850 hPa, però sovint amb menor persistència que la d'enguany.


Temperatura màxima de més de 40 ºC

Els mapes següents, generats a partir de les dades mesurades per la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA), mostren la distribució de la temperatura màxima assolida a Catalunya els dies 2, 3, 4 i 5 d'agost de 2017, que és quan s'han registrat els valors més elevats de tot l'episodi, especialment els dijous 3 i el divendres 4. De fet, el 83% d'estacions de la XEMA han assolit la màxima més alta del que portem d'estiu en un d'aquests 4 dies d'agost.

El divendres 4 d'agost es va assolir el valor més elevat de l'episodi a Catalunya, amb 41,7 ºC a Vinebre (la Ribera d'Ebre).


Rècords de temperatura màxima

Els dies 3 i 4 d'agost es van registrar rècords de temperatura màxima en un mes d'agost a 14 de les 139 estacions de la XEMA que tenen més de 10 anys de dades. D'aquestes, la meitat van superar fins i tot la temperatura més alta de tota la seva sèrie (indicades en negreta). Cal destacar especialment el cas d'Aldover (Baix Ebre), que va registrar 40,2 ºC, la primera vegada que supera els 40 ºC en 22 anys de dades.


Catalunya ha viscut l’onada de calor més intensa des del juliol de 2015 | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...

Catalunya ha viscut l’onada de calor més intensa des del juliol de 2015 | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...


Rècords de temperatura nocturna

La temperatura nocturna ha estat especialment elevada, amb diverses nits tropicals consecutives (temperatura mínima igual o superior a 20 ºC) no només al litoral i al prelitoral, sinó també a molts sectors l'interior i a cotes mitjanes del Prepirineu.


Comentaris