TransTerraAlta, una ruta sorprenent

CAT | ES

El camí fluvial del riu Sénia al seu pas pel terme d'Alcanar ja és transitable

L’objectiu és impulsar el turisme de natura i fer accessibles els actius mediambientals i patrimonials dels municipis de la vora del Sénia

Etiquetes   turisme, alcanar, riu senia

Publicat el11/10/2018

El camí fluvial del riu Sénia al seu pas pel terme d’Alcanar ja és transitable | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... El tram executat ressegueix el curs fluvial entre els municipis d'Alcanar, Ulldecona i la Sénia (Foto: Aj.Alcanar)


La part catalana del camí fluvial que unirà deu municipis del riu Sénia ja és una realitat. A finals de setembre es va donar a conèixer la finalització de la primera fase, és a dir, el tram que recorre la Sénia, Ulldecona i Alcanar.

El projecte preveu una segona fase que completarà el recorregut i que inclourà set municipis de la part valenciana: Vinaròs, Sant Jordi, Traiguera, Sant Rafel del Riu, Canet lo Roig, Rossell i la Pobla de Benifassà. En total, el camí fluvial del riu Sénia tindrà un recorregut d'uns 50 quilòmetres. L'objectiu és impulsar el turisme de natura i fer accessibles els actius mediambientals i patrimonials dels municipis de la vora del Sénia.

El riu Sénia, des del seu naixement als barrancs de la Fou, del Salt i de la Pobla fins a la desembocadura de Sòl de Riu, uneix entre ells aquests deu municipis amb camins i senderes, alguns dels quals s'han utilitzat o encara s'utilitzen per a comunicar el riu amb els pobles. A partir d'aquesta actuació, el camí fluvial unirà aquests camins en un itinerari que es podrà recórrer a peu, a cavall o en bicicleta. El recorregut aprofitarà alguns camins locals, mentre que en altres punts s'hauran d'obrir noves vies.

El promotor i impulsor d'aquesta actuació conjunta és la Mancomunitat de la Taula del Sénia. El pressupost total d'aquesta actuació ha sigut de 151.250 €. La iniciativa es finança i tira avant de forma diferent segons la comunitat. Així, a Catalunya, per a la primera fase s'ha obtingut un ajut del programa Leader de la Generalitat de 35.201,15 €, mentre que la part restant correspon als tres municipis. Pel que fa a la part valenciana (segona fase), que té un import total de 24.000 €, s'ha obtingut un ajut de l'Agència Valenciana de Turisme del 60%, i la resta correspon als set ajuntaments valencians en funció del tram de riu que tenen. Es preveu que el projecte global estiga enllestit abans de finalitzar l'any.

El regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament d'Alcanar, Jordi Bort, ha destacat que aquest projecte “dona essència a allò que representa la Taula del Sénia, a través del foment i l'execució de projectes que beneficien els interessos comuns dels pobles de les dos bandes del riu Sénia”.


El tram fluvial d'Alcanar

Els treballs del camí fluvial del riu Sénia al pas pel terme d'Alcanar han consistit en la planificació i obertura del traçat, així com en la neteja del camí. S'han instal·lat baranes de fusta i altres elements de protecció en diversos punts, i també reixes en terra per a superar les séquies i els reguers, a més de tot un seguit de senyals al llarg del recorregut. Ja a Sòl de Riu, quan el riu Sénia desemboca a la mar, el camí fluvial té una àrea de pícnic a tocar dels aiguamolls que connecta amb el Sender Blau i les Platges Verges del terme d'Alcanar.

Segons Bort, “aquesta actuació ha permès la recuperació de trams que fins ara eren pràcticament inaccessibles i que rebrotessen diverses espècies vegetals autòctones”. El regidor ha mostrat la seua satisfacció perquè “finalment, després de molts anys sobre la taula, aquest projecte ja és una realitat”. D'altra banda, l'Ajuntament treballa en un pla de manteniment per tal de mantenir i consolidar la zona del camí fluvial al pas pel terme municipal.4 Camins: lloguer de bicicletes - serveis turístics / Els Muntells - delta de l’Ebre


suma’t al canal whatsapp d’EbreActiu