Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#10/17/2021#) AND (caducitat>=#10/17/2021# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())

L'atzavara, una espècie invasora

Desplacen les espècies autòctones de sorrals costaners per competència per l’espai i l’alteració del medi. Les punxes poden ser un problema per a la salut humana

Etiquetes   natura entorn, espècies invasores

Publicat el17/12/2019

L’atzavara, una espècie invasora | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... Exemplar d’atzavara al GR-92, a l’Ametlla de Mar


L'atzavara (Agave americana) és una planta exòtica invasora originària de Mèxic, que va ser introduïda durant el segle XVI com a planta ornamental i planta tèxtil per obtenir fibres bastes.

Es tracta d'una planta robusta que forma grans rosetes de fulles carnoses lanceolades, de fins a 2 m de llarg i de color verd blavós o grisós, que presenten espines als marges i a la part apical. Fa flors grogues agrupades en una panícula situada a l'extrem d'una tija florífera alta, de fins a 8 m d'alçada, i la roseta mor després de la floració. Cada planta sol formar diverses rosetes al seu voltant, resultat del rebrot d'estolons radicals.

A Catalunya és una espècie establerta en bona part del territori, abundant sobretot a les zones litorals. Creix a llocs amb abundant insolació i en terrenys ben drenats i resisteix molt bé la sequera i les altes temperatures. En canvi, només resisteix gelades lleugeres i poc freqüents. Presenta una baixa capacitat de dispersió a partir de les llavors, per la qual cosa sol aparèixer a distàncies properes als punts on ha estat plantada. Desplacen les espècies autòctones de sorrals costaners per competència per l'espai i l'alteració del medi. Les punxes poden ser un problema per a la salut humana.

S'havia utilitzat àmpliament per a usos ornamentals i la incorrecta gestió de les restes de jardineria ha afavorit la seva expansió. L'atzavara està inclosa al Catàleg espanyol d'espècies exòtiques invasores (d'acord amb el Reial Decret 630/2013, de 2 d'agost, pel qual es regula el Catàleg espanyol d'espècies exòtiques invasores), fet que determina la prohibició de la seva comercialització, transport i plantació, així com d'altres prohibicions en relació a la tinença.

Convé dur a terme l'eliminació dels poblaments naturalitzats d'aquesta espècie seguint protocols de control elaborats per experts i obtenint les autoritzacions corresponents en cada cas.


Per: Redacció

Foto: EbreActiu