Lo Sirgador, llagut turístic. Activitats al riu Ebre i a la Via Verda
Riba-roja d´Ebre, l´aigua en tots els sentits

CAT | ES

Apivillores, un projecte apiturístic a la comarca dels Ports

Etiquetes   et recomanem, turisme, apicultura, els ports


Apivillores, un projecte apiturístic a la comarca dels Ports | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...A la comarca dels Ports (Castelló), entre Forcall i Ortells, hi ha el petit municipi de Villores, un poble amb poc més de 40 habitants, tranquil i acollidor, que atreu viatgers apassionats per la bellesa de les coses senzilles, naturals i autèntiques; un lloc encantador que convida a gaudir del temps assaborint cada instant.

En aquest enclavament enmig de la natura, neix Apivillores, una iniciativa de turisme amb el qual podreu descobrir el fantàstic món de les abelles i l'apicultura. La prioritat del projecte és divulgar la importància de les abelles en el medi ambient, donant l'oportunitat als visitants de viure l'experiència d'un apicultor per un dia, envoltats d'aquests petits animals imprescindibles en el nostre món. A més a més, es pretén posar en relleu l'apicultura i la importància històrica de la mel a la comarca dels Ports, generant un nou recurs d'oci i experiències a aquesta terra.

Inscrita en el registre d'empreses de turisme actiu de la Comunitat Valenciana, Apivillores és l'únic projecte apiturístic d'aquest tipus en tota la comunitat autònoma, fet que el fa especial i molt atractiu potencialment per a diversos perfils de turistes de diferents destinacions. D'aquesta manera, Apivillores ha entrat a formar part d'una nova iniciativa de l'AVT anomenada "CreaTurisme", un projecte que servirà de plataforma de promoció i comercialització d'iniciatives turístiques innovadores de la regió valenciana tant en l'àmbit autonòmic com nacional i internacional. A hores d'ara, Apivillores és l'única empresa de turisme actiu de la comarca que s'ha integrat dins de les estratègies de promoció turística de la Generalitat Valenciana.


La proposta

Un recorregut interpretatiu des del poble fins a l'abellar per conèixer les plantes mel·líferes és l'inici de l'activitat que ens proposa Apivillores. Arribats a l'abellar, el visitant es vesteix amb l'equip de protecció i es converteix en apicultor per unes hores. Reconèixer cada tipus d'abella, quines són les seves tasques, com es talla la mel, ... En definitiva, conèixer de primera mà el paper que juguen les abelles en el medi ambient.

L'abella és un autèntic detector ecològic perquè el seu cos està cobert de pèls que ajuden a capturar les substàncies que entren en contacte amb ells, és sensible a molts productes tòxics i visiten tots els sectors ambientals: sòl, vegetació, aire i aigua, i emmagatzemen gran diversitat de productes en els ruscs sobre les quals realitzar les verificacions. La tasca de pol·linització de les abelles és insubstituïble. Sense pol·linitzadors un terç de la nostra alimentació desapareixeria.

L'activitat es complementa amb un petit recorregut pel poble per conèixer la seva història. Una proposta molt interessant per gaudir de la natura amb la parella, amb amics o amb la família.


Apivillores, un projecte apiturístic a la comarca dels Ports | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...


Villores, un lloc encantador que convida a gaudir del temps

Emmarcat dins del paisatge de relleu abrupte que caracteritza la comarca dels Ports, Villores es troba a una altura de 748 metres i té un clima continental, amb hiverns freds i estius calorosos. Per arribar al municipi, s'ha de travessar el riu Bergantes per un llarg pont de 119 metres, construït l'any 1925.

Com la majoria de terres dels Ports, Villores es caracteritza per tenir un paisatge agrest, molt ric en flora i fauna. Altes muntanyes, senders i barrancs són l'hàbitat de cabres hispàniques, àguiles, voltors, perdius, llebres, senglars i cabirols. Els boscos de pins, roures, alzines i carrasques tofoneres són l'entorn on creixen gran quantitat de plantes aromàtiques i medicinals, així com una extensa varietat de bolets i tòfones.

De nit, Villores convida a deixar-se atrapar per la màgia del seu cel; de dia, a retrobar-se amb l'encant dels seus paratges. Espais naturals amb una important presència de fòssils del cretaci inferior i un riu Bergantes que transporta una extensa biodiversitat. Precisament, per garantir la conservació d'aquest variat ecosistema, el riu va ser declarat Lloc d'Interès Comunitari (LIC).


Apivillores, un projecte apiturístic a la comarca dels Ports | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...


Més informació a:


Comentaris