El tren de Bot Lo Sarmentero. Bar-cafeteria, Punt d´informació turística. Antiga Estació de Bot (Terra Alta)

CAT | ES

Alliberats al Parc Natural de Montsant més de 200 exemplars de tortuga mediterrània

Amb aquest nou alliberament ja són 3.000 les tortugues reintroduïdes a l’espai natural

Publicat el16/11/2016

 Alliberats al Parc Natural de Montsant més de 200 exemplars de tortuga mediterrània | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...   Moment de l'alliberament de les tortugues | Foto: Territori i Sostenibilitat


  • L'actuació forma part del programa de reintroducció d'aquesta espècie que la Generalitat du a terme des de l'any 2005 en col·laboració amb el Govern de les Illes Balears
  • Amb aquest nou alliberament ja són 3.000 les tortugues reintroduïdes a l'espai natural


Més de 200 tortugues mediterrànies (Testudo hermanni hermanni) han estat alliberades aquest dilluns al Parc Natural de Montsant. L'actuació forma part del projecte de reintroducció d'aquesta espècie que realitza el Departament de Territori i Sostenibilitat en col·laboració amb el Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) i la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori del Govern balear, a través del Centre de recuperació de fauna salvatge del Govern de Menorca, que cedeix part dels exemplars alliberats.

La Generalitat du a terme el projecte de reintroducció de la tortuga mediterrània al Parc Natural de Montsant des del 2005 per aconseguir una població viable de tortuga mediterrània en aquest parc. Amb aquest nou alliberament, ja són 3.000 les tortugues que s'hi han reintroduït.

Tots els exemplars s'han marcat amb un codi de senyals a la closca, que els identifica individualment. També se'ls ha fotografiat el dors i el ventre, com a complement d'identificació. Els dibuixos i taques de la closca són úniques en cada individu, i en la fase adulta estan inalterables.


Espècie altament amenaçada d'extinció

La tortuga mediterrània té una de les distribucions geogràfiques més reduïdes d'Europa Occidental. Catalunya, juntament amb el País Valencià, són els únics territoris de la península Ibèrica que compten amb poblacions, focalitzades en sis espais naturals protegits: el Parc Natural del Garraf, el Parc Natural del Delta de l'Ebre, el Paratge Natural de l'Albera, El Parc Natural de la Serra d'Irta, la Serra de Llaberia i el Parc Natural de Montsant.

L'espècie està greument amenaçada d'extinció a causa de la destrucció del seu hàbitat (incendis forestals) i la captura per ser destinades al mercat de mascotes, que és il·legal. El seu futur a Catalunya passa per la conservació de l’única població natural present al Paratge Natural de l'Albera i per potenciar la creació de noves poblacions dins de l'àrea de distribució històrica i potencial de l'espècie, per establir una xarxa d'espais que li serveixi de refugi.

Comentaris