Tuga Active Wear

CAT | ES

Més de 200 persones descobreixen el procés de destil·lació de l'oli de ginebre a Riba-roja d’Ebre

El forn d’oli de ginebre que s´ha construït a la zona d’esbarjo de la Garita de Riba-roja d’Ebre va esdevenir, aquest passat dissabte, el protagonista de la I Festa de l’Oli de Ginebre que es celebraral municipi.

Publicat el6/3/2017

Més de 200 persones descobreixen el procés de destil·lació de l’oli de ginebre a Riba-roja d’Ebre | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... L’alcalde i regidors de Riba-roja i amb el president de la Diputació de Tarragona


El forn d'oli de ginebre que s’ha construït a la zona d'esbarjo de la Garita de Riba-roja d'Ebre (i que reprodueix els que hi ha repartits pel terme municipal) va esdevenir, aquest passat dissabte, el protagonista de la I Festa de l'Oli de Ginebre que es celebraral municipi. Un esdeveniment organitzat per l’entitat Amics de Riba-roja d’Ebre, amb el suport de l’Ajuntament, que va cridar l'atenció de més de 200 persones que van poder veure in situ com es realitzava, fa més d’un segle, el procés de destil·lació d'aquest producte.

Josep Aguilà, membre de l'entitat, va explicar que l’oli s’obté de "la destil·lació en sec, mitjançant la calor del foc, del ginebre comú, el càdec i la savina negra. És l’efecte calorífic sobre la llenya d’aquests arbustos el que dóna lloc a la saba".

La festa, que molt probablement tindrà continuïtat de manera anual, ja va començar el divendres, amb una xerrada sobre els forns a Zona Líquida i una petita exposició de fotografies dels diversos forns i mostres d’oli de ginebre, soques de ginebre, troncs carbonitzats... que també es va poder veure a la festa. El dissabte al matí, es va fer una caminada, que va resseguir la ruta dels pous d’aigua de les Xintes, i un esmorzar popular, gràcies a la col·laboració de l’Associació de Dones del municipi.


Un oli molt preuat

L'oli de ginebre s'utilitzava antigament en veterinària, farmàcia, cosmètica i aromateràpia, ja que es tracta d'un producte amb moltes propietats. Així, s’usava contra la sarna dels animals, és antisèptic, cicatritzant, adequat per al tractament de psoriasis o caspa, antiparasitari, indicat per al reuma i les articulacions o també adient per a ser usat com a relaxant muscular. De fet, avui en dia molts productes cosmètics i d'aromateràpia tenen com a ingredient principal l'oli de ginebre.


Una troballa que mira al futur

Cal recordar que els Amics de Riba-roja d’Ebre, amb el suport del consistori, han localitzat i inventariat 24 forns d'oli de ginebre i un pou de gel al municipi, dels quals la meitat han estat declarats Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). L'objectiu comú d'entitat i Ajuntament és contribuir a la conservació d'aquestes estructures i donar-los valor com a actiu visitable.

En aquest sentit, es treballa per mirar d'aconseguir ajudes i realitzar un estudi científic de recerca. En un vessant més turístic, la idea és “adequar algun dels forns i fer-lo visitable”, i fins i tot es planteja "crear una ruta temàtica que segueixi un itinerari entre uns quants forns, que vagi acompanyada de panells informatius amb les dades més importants d'aquestes històriques construccions de pedra seca", va apuntar Aguilà.


Visita del president de la Diputació de Tarragona

Coincidint amb la festa, va visitar Riba-roja d'Ebre el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, que va voler conèixer de primera mà les diverses obres que s'han realitzat al municipi amb la col·laboració de l'ens provincial.

Així, acompanyat de l’alcalde, Antonio Suárez, i de la majoria de regidors de l’equip de govern, va poder contemplar els treballs que es van fer al bar restaurant i sala de festes d’hivern de l’Antiga Societat “la Llum del Dia”; les obres d’asfaltat del carrer Major i la plaça de l’Església; l’arranjament del nucli antic amb la reforma del carrer Sequer, la plaça del Forn de la Vila i els nous miradors sobre l’Ebre; i, finalment, la restauració de la torre de guaita carlina de la Garita, on va descobrir una placa commemorativa.

Ja a la festa, Suárez va agraïr el suport a la Diputació "per haver contribuït a tirar endavant diverses iniciatives municipals" com les que han visitat aquest dissabte. A la vegada, l’alcalde va avançar que aquest any, i gràcies a un ajut del FEDER, "es podrà realitzar l’arranjament de la Baixada de la Barvulla i la plaça del Sindicat, a més d’acabar de millorar la façana fluvial". Fent referència al patrimoni de pedra seca, va assegurarque “queda molt per descobrir” i va encoratjar els Amics de Riba-roja d’Ebre a seguir treballant, ja que "només s’estima el que es coneix" i la seva tasca ajuda a conèixer, cada cop més, el passat del municipi.

Per la seva banda, Josep Poblet es va posar al costat del consistori per "seguir recolzant aquelles actuacions que siguin necessàries i beneficioses per a Riba-roja", i va detallar que a partir d’ara hi ha “un nou full de ruta per afrontar”. Alhora, va lloar la iniciativa de la festa i que es vulgui "salvar una tradició, valorar-la, explicar-la i fer que la gent l’estimi". En la mateixa línia que es va expressar l’alcalde, el president va exposar que “no podem anar endavant sense mirar enrere” i es va comprometre a donar suport a l’edició d’un llibre que reculli la història dels forns d’oli de ginebre del municipi.


Més de 200 persones descobreixen el procés de destil·lació de l’oli de ginebre a Riba-roja d’Ebre | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... La Festa de l’oli de ginebre va finalitzar amb un esmorzar popular

Comentaris