El tren de Bot Lo Sarmentero. Bar-cafeteria, Punt d´informació turística. Antiga Estació de Bot (Terra Alta)

CAT | ES

La tercera edició de la Via Scipionis arrencarà de la Torre de la Candela de l'Aldea

La recreació històrica Via Scipionis arrancarà aquest pròxim dijous 7 de setembre de l’Aldea i recorrerà 480 km durant 15 dies fins arribar, el 22 de setembre, a Cartagena

Publicat el5/9/2017

La tercera edició de la Via Scipionis arrencarà de la Torre de la Candela de l’Aldea | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...La recreació històrica Via Scipionis arrancarà aquest pròxim dijous 7 de setembre de l'Aldea i recorrerà 480 km durant 15 dies fins arribar, el 22 de setembre, a Cartagena. Aquest projecte, que agermana arqueologia experimental, difusió històrica i turisme de qualitat, recrea la gesta que es va realitzar l'any 209 a.C, on 20.000 hòmens, comandats per Publi Corneli Escipió, més conegut per “l'Africà”, van recórrer a peu i en 7 dies, 480 km (a una mitja de 60 km per dia), des de la desembocadura de l'Ebre fins arribar a la ciutat de Qart- Hadasht (Cartagena). És al terme de l'Aldea on es va localitzar fa uns anys un campament romà, identificat com el “Nova Classis”, lloc on el general romà va concentrar les seues tropes.

Per rememorar aquest episodi històric de la Segona Guerra Púnica, un grup de 8 voluntaris, marxaran en aquesta tercera edició, caracteritzats com a membres dels cossos de legionaris republicans. L'expedició disposarà d'una secció d'impedimenta, és a dir, d'un carro de càrrega per a l'equipament (tendes d'acampada, aliments, begudes, etc). Cada dia, al tard, es muntarà un petit castrum o campament militar romà, i s'oferirà al públic poder visitar-lo i conèixer com era la vida quotidiana d'una legió al s. III a. C.

L'expedició, que dirigeix l'arqueòleg José Miguel Gallego Cañamero, sortirà el dijous a les 19.30 h des de la Torre de la Candela i seguint el traçat de la Via Augusta, una de les vies de comunicació més antigues de la península Ibèrica i que encara es conserva al llarg del litoral llevantí, passarà per les poblacions de Benicarló, Alcalà de Xivert, Cabanes, Borriana, Sagunt, València, Algemesí, Torre d'en Lloris, Ontinyent, Beneixama, Elda, Elx, Rojales, Pilar de la Horadada, per acabar a Cartagena.

La iniciativa servirà com a motor de dinamització turística en els municipis per on passa, essent un potent atractiu per a la població i una bona oportunitat per a totes aquelles persones que volen conèixer el seu passat i es volen atansar a la historia, l'arqueologia i la recreació històrica d'una forma diferent però rigorosa.


La campanya d'Escipió, l'Africà, a Hispània

Quan el 210 aC. Escipió va arribar a Hispània al capdavant d’un nou exèrcit enviat per Roma, va trobar que tota la península al sud de l’Ebre estava controlada pels cartaginesos. Però hi havia una certa descoordinació entre els tres generals cartaginesos (Àsdrubal, Àsdrubal Barca i Magó), a més de problemes a l’Àfrica que distreien la seva atenció. L’exèrcit cartaginès estava dividit en tres grups, cada un sota les ordres d’un general.

A l'estiu del 209 aC., en lloc d’atacar les forces d’algun d'aquests tres generals cartaginesos, Escipió va planejar atacar Carthago Nova (l’actual Cartagena) per sorpresa; va posar la flota sota comandament del seu amic Gai Leli, al que va revelar els seus plans, i ell mateix va agafar el comandament de les forces de terra i va avançar cap al sud a marxes forçades; Carthago Nova fou ocupada sense gairebé lluita (només restava a la ciutat una guarnició de mil homes); els ostatges de les tribus locals, en poder dels cartaginesos per garantir la fidelitat, foren alliberats i les tribus es van declarar per Roma. La conducta d’Escipió amb els ibers va ser sempre força correcta, sobretot perquè la prioritat de Roma era la guerra a Itàlia contra Hanníbal i podrien enviar pocs reforços a Hispània, motiu pel qual necessitaria una bona disposició de la població autòctona per poder allistar tropes; a Carthago Nova Escipió va trobar magatzems d’armes, menjar i altres objectes i productes. Escipió va poder tornar a Tarraco sense ser molestat el que suggereix que els generals cartaginesos eren lluny.


La tercera edició de la Via Scipionis arrencarà de la Torre de la Candela de l’Aldea | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...

Comentaris