Trans Terra Alta. Rutes en btt per la Terra Alta

CAT | ES


Unió de Pagesos alerta d'una campanya de cítrics molt curta a Catalunya

Es calcula una producció d’unes 70.000 tones i amb l’amenaça de la plaga del cotonet de Sud-àfrica

Etiquetes   de la terra, clementines, taronges, cítrics, baix ebre, montsia, terres ebre

Publicat el20/10/2021

Unió de Pagesos alerta d’una campanya de cítrics molt curta a Catalunya | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Camp de clementines al Baix Ebre


Unió de Pagesos adverteix que la campanya de cítrics 2021/22, que començarà a principi de novembre a Catalunya, es preveu curta, amb una producció total d'unes 70.000 tones, i agreujada pels efectes de diverses pedregades i per l'amenaça de la nova plaga del cotonet de Sud-àfrica, un insecte originari d'aquest país que es va detectar per primera vegada, dins de la Unió Europea, al País Valencià al 2009, i a Catalunya, el 2017 al municipi de Tortosa, i que afecta diferents arbres fruiters.

Pel que fa a la taronja navelina, la primera que es collirà i la més conreada a Catalunya, el sindicat calcula que el volum produït només serà d'un 20% respecte el de l'any passat, i d'un 40%-50% respecte el d'una collita mitjana. La previsió de producció de la taronja navelate, que es començarà a collir cap al febrer, és d'una collita mitjana. Amb tot això, la producció de taronja aquesta campanya no superarà les 24.000 tones respecte a les 43.546 produïdes al 2020, segons dades del Departament d'Agricultura, i respecte a les 39.313 tones produïdes de mitjana els darrers cinc anys.

Les diferents pedregades que han afectat diverses comarques de l'Ebre, des de més amunt de Tortosa fins a Alcanar, també han incidit de forma desigual en la davallada de producció. El sindicat està amatent per veure fins a quin punt les assegurances de la pagesia donaran resposta a les pèrdues patides per aquest motiu.

Tot i que és aviat per valorar els preus en origen inicials, sembla que estan per sota del preu d'inici de la campanya anterior. Segons la llotja de cítrics de València, els preus de les taronges navelines a l'arbre se situaven la setmana 41 del 2021 (11 d'octubre) entre 0,165€-0,235€/Kg, per sota els 0,212-0,282 €/Kg de la mateixa setmana al 2020.

El sindicat també alerta de l'avanç de la nova plaga del cotonet de Sud-àfrica a Catalunya les últimes setmanes, per al qual a hores d'ara no hi ha cap tractament fitosanitari efectiu autoritzat, i de la preocupació dels productors de cítrics. Unió de Pagesos demana al Departament d'Acció Climàtica molta més diligència en la detecció i control dels focus i a l'hora de facilitar als productors els mitjans necessaris per lluitar-hi.


Per: Redacció

Fotos: EbreActiu