Molí Hospital. Un antic molí del segle XIV restaurat i convertit en habitatge turístic de categoria superior

CAT | ES

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#6/28/2022#) AND (caducitat>=#6/28/2022# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())

Tot a punt per celebrar la II Festa de l'Oli de Ginebre

Riba-roja d’Ebre es prepara per a un cap de setmana ple d’activitats, amb la segona Festa de l’Oli de Ginebre com a plat principal

Etiquetes   patrimoni, riba roja ebre, etnologia

Publicat el2/11/2018

Tot a punt per celebrar la II Festa de l’Oli de Ginebre | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... Panoràmica de Riba-roja d’Ebre


Aquest dissabte al matí, el forn d'oli de ginebre de la zona d'esbarjo de la Garita de Riba-roja d'Ebre serà l'epicentre de la II Festa de l'Oli de Ginebre, organitzada per Amics de Riba-roja d'Ebre, amb el suport de l'Ajuntament i Ribarocks. La cita servirà per conèixer com es realitzava, antigament, el procés de destil·lació d'aquest preuat producte, amb moltes propietats veterinàries i medicinals. La festa, que ja es va fer l'any 2016, vol donar a conèixer aquest ofici antic, que ha deixat un important llegat de construccions de pedra seca pel terme riba-rojà.

De fet, 11 dels 24 forns d'oli de ginebre localitzats al terme municipal van ser declarats fa dos anys Bé Cultural d'Interès Local (BCIL), als quals se n'afegiran cinc més quan s'enllesteixin els tràmits que ja estan en marxa. A més, l'Ajuntament ja ha sol·licitat també a la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya que aquests 16 forns, així com el pou de gel també BCIL, es declarin Bé Cultural d'Interès Nacional, en la categoria de Zona d'Interès Etnològic (ZIE). Tot plegat és resultat del treball de recuperació, estudi i inventariat que han fet l'entitat Amics de Riba-roja, contribuint així a la seva conservació i valorització com a actiu patrimonial visitable.

La festa començarà ben d'hora, a les 8, i a mig matí hi haurà un esmorzar popular. A més, un cop més, comptarà amb la participació del president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, que es reunirà amb membres dels Amics de Riba-roja, abans de participar en la presentació del llibre « Els forns de l'oli de ginebre, una indústria a Riba-roja d'Ebre», que tindrà lloc al saló de plens a dos quarts d'1. 


Un cap de setmana ple d'activitats

La festa forma part d'un cap de setmana llarg replet d'activitats al poble. També dins el cartell de la II Festa de l'Oli de Ginebre, avui divendres, a les 7 de la tarda, s'inaugura l'exposició de pintura d'Agustí Agustí Fucho, presentada per l'artista local Roser Gay; i tot seguit, a un quart de 8, Enric Ortega i González farà una conferència sobre L'origen dels noms dels ocells de la Ribera.

Ja diumenge, a les 8 del matí, hi ha programada una excursió al forn de Serení i al Pi de Carlets, on a més de descobrir aquests indrets el fotògraf que ha il·lustrat el llibre dels forns, Josep Blanch, conduirà el grup amb un phototrekkingper gaudir de la natura i la fotografia. L'excursió forma part de les Caminades 20.30 que organitza periòdicament el grup local Figot Tour.

D'altra banda, dissabte a les 7 de la tarda, a la segona planta de l'Ajuntament, també tindrà lloc l'11a edició del Copa de Lletres, una cita que marida la literatura amb els vins del territori i que en aquesta ocasió comptarà amb la participació dels escriptors Xulio-Ricardo Trigo, Coia Valls i Elena Peralta i l'etiqueta Caterra del celler de la Cooperativa de la Pobla de Massaluca (DO Terra Alta).Aquesta trobada literària està organitzada pels riba-rojans Maria José Franquet, Maria Franquet i Josep Sebastià Cid.