Món Natura Delta de l´Ebre. Gaudeix de la màgia del Delta de l´Ebre

CAT | ES


Tortosa renova el Centre d'Interpretació del Renaixement i hi incorpora un vídeo que recrea digitalment la ciutat al s. XVI

L’equipament introdueix nous maniquins i elements d’atrezzo que contextualitzen amb major detall diverses de les figures més representatives de l’època

Etiquetes   turisme, turisme cultural, patrimoni, tortosa, terres ebre, baix ebre,,

Publicat el13/4/2022

Tortosa renova el Centre d’Interpretació del Renaixement i hi incorpora un vídeo que recrea digitalment la ciutat al s. XVI | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Reconstrucció digital de la façana fluvial de Tortosa al segle XVI que es pot veure al Centre d'Interpretació del Renaixement


L'Ajuntament de Tortosa ha renovat els elements que conformen el Centre d'Interpretació del Renaixement, ubicat a l'antiga església de Sant Domènec, al conjunt dels Reials Col·legis. L'objectiu és oferir una visita amb més recursos que permeten els turistes conèixer amb major detall els elements que caracteritzaven part de la vida a la ciutat durant el segle XVI.

Juntament amb els nous elements, destaca la introducció d'un audiovisual que recrea la Tortosa durant l'època del Renaixement. El vídeo, fet amb tecnologia 3D, documenta a partir de la informació històrica, gràfica i escrita, l'entramat de carrers de la ciutat així com els edificis més singulars d'aquell moment. Hi destaca la visió de tot el recinte emmurallat, el pont de barques i les drassanes, la catedral en plena construcció o la part del Coll de Sant Joan i dels elements defensius situats a tocar del riu, entre molts d'altres. La reconstrucció digital s'ha basat, principalment, en els dos dibuixos que el pintor flamenc Anton van den Wyngaerde va fer de la ciutat, així com del plànol aixecat per Miguel González de Mendoza al 1642. El vídeo combina fragments actuals amb la recreació del mateix punt quatre segles abans, amb uns dissenys fets per l'artista JR Casals.

Pel que fa a l'exposició permanent, incorpora nous maniquins que ofereixen una visió més realista dels personatges que representen. Entre estos, noms il·lustres, com Felip II o el bisbe de Tortosa, Adrià d'Utrecht, del qual enguany es compleixen 500 anys del nomenament com a Papa, així com algunes famílies nobles de la ciutat i membres dels trasts de defensa de Tortosa. A més a més, s'hi han afegit diferents elements d'atrezzo que ajuden a crear un discurs museogràfic més complet. La renovació de l'escenografia ha estat dirigida per Francesc-Xavier Hernández, catedràtic de didàctica de la història de la Universitat de Barcelona, i per Rafel Sospedra, professor lector del departament de Didàctiques Aplicades de la facultat d'Història de la Universitat de Barcelona.

"Volem potenciar el Centre d'Interpretació del Renaixement, situat al conjunt renaixentista més important del país, i donar-li més contingut per tal de poder aprofundir encara més en el coneixement d'esta època tan rellevant en la història de la ciutat", ha remarcat l'alcaldessa, Meritxell Roigé. A més, ha explicat que l'objectiu era poder tindre a punt esta renovació coincidint amb les dates de la Setmana Santa, i també amb la proximitat de la celebració dels 25 anys de la Festa del Renaixement, d'aquí a pocs mesos.

De la seua banda, el professor Francesc-Xavier Hernandez també ha subratllat la importància del patrimoni tortosí del segle XVI: "Tortosa és un element únic, en diverses èpoques. Suma un patrimoni excels pel que fa al segle XVI i cal que la gent de la ciutat i de tot Catalunya en siguen conscient i el preserven i projecten", ha dit.

Meritxell Roigé ha destacat les bones previsions de turisme durant la Setmana Santa a la ciutat. Les dades apuntades pel sector assenyalen que el primer cap de setmana, coincidint amb el Diumenge de Rams, hi va haver una ocupació al voltant del 60% de les places hoteleres. Una xifra que s'enfilarà fins al 100% tant el Divendres Sant com el dissabte, segons les reserves als principals establiments. La dada es completa amb les bones expectatives que apunten des del sector de la restauració. "Són previsions que van en la línia de recuperació que hem viscut durant els últims mesos, i que a la vegada mostren el resultat de l'aposta que el govern hem fet per potenciar el turisme, amb equipaments com l'Espai Cota Zero, la nova plaça de la Catedral, i que s'uneixen a la resta d'actius que ja tenim a la ciutat", ha conclòs l'alcaldessa.


Per: Redacció

Foto: Cedida

comparteix-ho