Lo Sirgador, llagut turístic. Activitats al riu Ebre i a la Via Verda

CAT | ES


Tortosa presenta un projecte per unificar i fer visitables les muralles de la ciutat amb fons Next Generation

La proposta contempla un cinturó verd per vianants i bicis i una potent oferta turística de recreació històrica virtual

Etiquetes   turisme, turisme cultural, tortosa, baix ebre, terres ebre

Publicat el21/9/2021

Tortosa presenta un projecte per unificar i fer visitables les muralles de la ciutat amb fons Next Generation | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


L’Ajuntament de Tortosa ha presentat un ambiciós projecte per convertir les muralles de la ciutat en un potent actiu turístic amb el finançament del fons Next Generation. La proposta preveu intervenir i unificar totes les fortificacions, més de 5 quilòmetres, per crear un cinturó verd per a vianants i ciclistes, fer-les visitables i complementar-ho amb una oferta turística que reconstruirà la història de la ciutat a través de la realitat virtual, animacions, recreacions i jocs de misteri, entre d’altres. "El recorregut vol fer valer totes les nostres fortificacions, adequar espais verds i fer un producte turístic lligat a espais naturals i patrimonials i a la digitalització", ha explicat l’alcaldessa Meritxell Roigé.

El projecte té un pressupost de 3.694.341 euros i completaria les actuacions que l’Ajuntament de Tortosa ha previst per enguany i l’any que ve a la muralla del Rastre, el Fortí de Bonet i el Castell de Tenasses, amb una inversió d’1.438.000 euros. Es proposa intervenir també el Fortí d’Orleans, el Portal de Tarragona (90.783 euros) i unir tots els trams, resseguint el perímetre de la ciutat medieval amb un recorregut turístic, d’1,5 quilòmetres, que combinaria trams habilitats per sobre la muralla i d’altres de passeig a peu de muralla. "Tortosa, ciutat de muralles i llegendes" és una proposta per convertir tot aquest patrimoni de la ciutat en un important actiu turístic a la vegada que permetrà "enriquir l’entorn i el paisatge", "millorar la sostenibilitat i funcionalitat" del centre històric, i impulsar "la transició digital en infraestructures de turisme" del consistori.

L’Ajuntament ha presentat el projecte als plans de sostenibilitat turística en destí del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, la primera convocatòria que permet als ens locals accedir als fons europeus Next Generation. El consistori ha presentat les actuacions previstes als pressupostos (1,438 MEUR) com inversió complementària municipal, tot i que no és un requisit. "La situació és d’incertesa respecte a aquest fons. No sabem ben bé com es gestionaran, s’ha hagut de buscar la informació amb comptagotes i tenim molts dubtes de com es valoraran i decidiran les accions a subvencionar", ha reconegut Roigé. A Tarragona i l’Ebre es presentaran 17 projectes. La previsió és que es resoldrà el pròxim mes d’octubre.


La proposta

Les actuacions volen incorporar les fortificacions, que daten des del segle I, a l’oferta turística de Tortosa per convertir-les en "recursos turístics i experiències úniques" amb activitats a l’aire lliure a tot l’entorn i poder atreure mercats internacionals que busquen aquest tipus de turisme. Es divideixen en 4 eixos, des de la restauració ambiental i la creació d’un cinturó verd; un trajecte turístic resseguint la ciutat medieval; la reconstrucció virtual de la ciutat de les diferents èpoques històriques, amb experiències de realitat virtual, recreacions de combats (com el de la guerra de Successió) i codis QR amb animacions, audiovisuals o jocs de misteri.

El turisme de Tortosa se centra en el públic familiar i de proximitat i es vol que potenciar la "gammificació" amb propostes per als telèfons mòbils per oferir "un nou atractiu", amb jocs sobre les llegendes, per a diferents públics. Tota aquesta innovació i transició digital s’ha treballat conjuntament amb la Taula de Turisme i la recent associació turística, per implicar el sector privat, que també poden optar a les subvencions.


Els eixos

El primer eix del projecte preveu crear i integrar una via ciclista (261.494 euros), àrees de descans i aparcaments (54.291 euros), i un camí de Ronda (1.279.987 euros), i incentivar l’adquisició de bicicletes elèctriques als equipaments hotelers (30.000 euros). En l’àmbit digital destaquen la reconstrucció 3D (157.300 euros), jocs per a telèfon mòbil (30.250 euros) i una sala de realitat virtual immersiva (121.000 euros), entre d’altres. També es preveu intervenir als espais emmurallats del Fortí de Bonet, Fortí d’Orleans, Portal de Tarragona i Avançades de Sant Joan, amb actuacions d’interpretació vinculades (1.352.450 euros).


Font: ACN

Foto: EbreActiu

comparteix-ho