Món Natura Delta de l´Ebre. Gaudeix de la màgia del Delta de l´Ebre

CAT | ES


El temporal inunda la barra del Trabucador i provoca tres petits trencaments que impedeixen l’accés a les salines

L’empresa Infosa confia a iniciar la reparació del camí aquest divendres per reprendre l’activitat dilluns

Etiquetes   entorn, trabucador, canvi climatic, temporal, badia alfacs, delta ebre, la rapita, medi ambient, punta de la banya

Publicat el23/9/2021

El temporal inunda la barra del Trabucador i provoca tres petits trencaments que impedeixen l’accés a les salines | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Efectes del temporal Filomena a la barra del Trabucador del passat mes de gener


L’aigua del mar torna a cobrir bona part de la barra del Trabucador des d’aquest dimecres. El temporal de pluja i vents de gregal ha arribat a generar tres "microtrencaments" de l’istme, l’abast dels quals es determinarà passat l’episodi. De moment, la situació ha obligat a aturar l’activitat a les salines de la punta de la Banya. Infosa, l’empresa que les explota, preveu aquest divendres avaluar i iniciar les tasques de reparació per reprendre l’activitat dilluns. Avisen que es tracta d’un primer episodi que es pot repetir de forma reiterada aquesta tardor i hivern. El projecte de connexió marítima alternativa de les salines es troba tramitant-se a l’administració estatal després que la Generalitat hagi donat inicialment el vistiplau.

A la zona dels Alfacs s’han recollit més de 80 litres per metre quadrat en 24 hores. La intensitat registrada a partir d’aquest dimecres al matí va portar els responsables d’Infosa a aturar l’activitat i evacuar els treballadors davant l’increment del nivell de l’aigua en alguns trams de la barra que van pràcticament esborrar el camí. Els tres talls al llarg de l’istme no són, de moment, de consideració –al voltant d’un metres d’amplada per 0,4 de profunditat- si bé la pujada de la marea aquest dijous pel matí ha acabat d’inundar l’espai i les onades del mar exterior penetren ja dins de la badia, segons han explicat des de l’empresa.

"En aquesta primera part del temporal hem tingut l’avantatge que les pressions eren força altes i això fa que el nivell de la mar de fora i de la badia sigui baix i això ens ajuda a protegir la barra", ha apuntat el director industrial d’Infosa, Manel Salvadó. Arribats al pic de màxima alçada de les ones, que han superat els dos metres, l’evolució del temporal les pròximes hores serà clau per determinar l’afectació. "Estem en una situació que no fa vent però tenim una mar de rissaga per temporals a la mar, molt potent, i això sí que ens pot fer mal", ha precisat.

Si, com les previsions anticipen, l’episodi finalitzi a partir de la mitjanit, Infosa estudiarà la situació i preveu poder iniciar les tasques de restauració del camí aquest mateix divendres. Salvadó ha apuntat que la intenció és poder recuperar l’activitat dilluns. Durant els últims temps, l’empresa ha gastat 1,4 milions d’euros en moviments de sorres per recuperar el pas. L’última aturada, precisament, que arriba després que els aiguats del passat dia 1 afectessin també l’explotació en plena collita de la sal i generant importants pèrdues de producció.

Davant d’aquest escenari i la previsió que durant aquesta tardor i hivern es repeteixin diversos episodis com aquest, l’empresa remarca la seva voluntat de materialitzar el projecte de connexió marítima alternativa per poder garantir l’activitat i la sortida del producte. De moment, ni el govern espanyol ni la Generalitat tampoc han concretat quan es podrà dur a terme el moviment previst de 385.000 metres cúbics de sorra en punts fràgils del Delta, com el Trabucador, previst inicialment per aquesta tardor. "Fa dos dies que no podem lliurar producte als clients i segurament no ho podrem fer fins dilluns. Això en un temporal que fa entrar en crisi el Trabucador però que fa deu anys enrere hauria estat innocu. El canvi climàtic el patim severament i fa que sigui un factor molt important. Tindrem vuit o nou temporals al llarg de l’hivern que ens posaran en risc", ha apuntat Salvadó.

L’avaluació ambiental del projecte, que preveu construir un pantalà a la punta de la Banya per poder garantir l’accés de camions a través d’una barcassa que connectaria amb el port de Sant Carles de la Ràpita, ha rebut el vistiplau inicial de la Generalitat. Ara es troba pendent de superar el tràmit estatal al Ministeri per a la Transició Ecològica, que haurà d’emetre un informe ambiental al respecte.


Per: ACN

Foto: Ajuntament de la Ràpita

comparteix-ho