Venda online productes de la Terra

CAT | ES


Els sons de l'elaboració de l'oli i de la cuina de Santa Bàrbara

El municipi planer participa amb aquesta instal·lació sonora en el cicle Ebre, Música i Patrimoni, que en aquesta edició se centra en el paisatge sonor de les Terres de l’Ebre

Etiquetes   vida activa, santa barbara, turisme cultural, cultura, montsia, terres ebre

Publicat el23/8/2021

Els sons de l’elaboració de l’oli i de la cuina de Santa Bàrbara | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Al Museu de les Terres de l'Ebre es pot visitar l'exposició Ebre, Música i Patrimoni


La Plana a Santa Bàrbara és des del segle XVIII un territori colonitzat per al cultiu de l'olivera. Els treballs agrícoles encaminats a produir olis de la màxima qualitat han conformat un paisatge equilibrat, una cultura singular i una economia caracteritzada pel seu arrelament a la terra, tal com es mostra en la Cooperativa Agrícola de Sant Gregori i en la Cooperativa Agrícola del Camp, integrada en el grup Montebre.

Les feines tradicionals del conreu de l'olivera, esllemenar, llaurar o entaular són només alguns de molts treballs que requereix el cultiu i que precedeixen a la recol·lecció de les olives.

L'edició d'enguany del cicle Ebre, Música i Patrimoni, consta de la instal·lació sonora i visual “Els sons de l'elaboració de l'oli i de la cuina”,  on es poden escolar sons del paisatge sonor de l'elaboració de l'oli a l'almàssera, un procés industrial que comença amb l'entrada de les olives. A la instal·lació es poden escoltar les màquines de molta, el batut, el so dels equips de depuració i envasat, o el cremador que transforma els pinyols en energia. Finalment, es poden escoltar els sons de la cuina planera, on l'oli ha jugat sempre un paper important per amanir, cuinar o conservar, conformant l'ànima i la base del que s'ha consagrat com a cuina i dieta mediterrànies.

El 27 d'agost, a les 20 hores i al Poliesportiu Municipal està previst fer la presentació d'aquesta instal·lació sonora amb una activitat vinculada amb actuacions que faran referència a l'univers cultural del conreu de l'olivera i l'elaboració de l'oli. Una activitat que s'inclourà dins del concert del campus de conjunt instrumental la Plana del Montsià, impulsat pel mestre Quim Tafalla i que també inclourà intervencions artístiques (teatrals, pintura i dansa).

La regidora de Turisme, Ana M. Panisello, es mostra satisfeta per poder participar un any més a l'edició d'Ebre, Música i Patrimoni que organitza el Museu de les Terres de l'Ebre.


Font: Redacció

Foto: EbreActiu

comparteix-ho