Venda online productes de la Terra

CAT | ES


Sembrant Priorat, el projecte que busca identificar les varietats tradicionals d'horta i fruiters de la comarca

Les escoles del Priorat i voluntaris/es de la comarca participen en una recerca pionera sobre la biodiversitat cultivada que pretén recollir informació agronòmica i etnobotànica sobre les varietats d’horta i fruiters de la comarca

Etiquetes   de la terra, agricultura, biodiversitat, priorat

Publicat el1/7/2022

Sembrant Priorat, el projecte que busca identificar les varietats tradicionals d’horta i fruiters de la comarca | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... El Priorat busca redescobrir les seves varietats tradicionals a través de la participació dels alumnes i la ciutadania


El Consell Comarcal del Priorat impulsa Sembrant Priorat, un projecte que busca identificar les varietats tradicionals d'horta i fruiters de la comarca. Aquesta iniciativa té com a objectiu mitigar la pèrdua de biodiversitat cultivada que s'ha produït arreu del món en les darreres dècades, així com identificar i preservar les varietats antigues que encara es conserven en els horts de la comarca.

Per a poder-ho aconseguir, durant la passada primavera uns 300 alumnes de 13 escoles de primària i els 2 IES del Priorat varen rebre formació per tal de poder descobrir, de forma autònoma, els horts del seu entorn més proper, amb la finalitat de fer-ne una radiografia de l'estat actual i detectar les varietats tradicionals que encara s'hi conserven.

En una presentació a la seu del Consell Comarcal a Falset el passat divendres 17 de juny, els investigadors a càrrec del projecte varen exposar el seu estat. Ernest Aymerich va destacar que el projecte ha permès donar a conèixer el valor de l'agrobiodiversitat entre els alumnes de la comarca, al mateix temps que s'ha enfortit el diàleg intergeneracional entre els més joves i les persones grans que cultiven els horts. “No només volem guardar les llavors en un pot de vidre, sinó que també tota la seva història i cultura associades quedin vives” va recalcar Aymerich.

Una vegada realitzada la investigació per part de l'alumnat, la següent fase passa per la implicació activa de la ciutadania per completar i estendre encara més aquesta recerca ja feta sobre el valor de la biodiversitat cultivada de la comarca. En aquest sentit, s'ha fet una crida per tal que qualsevol persona interessada en col·laborar pugui fer-ho omplint un qüestionari, ja sigui a partir de varietats antigues de cultiu propi o bé visitant l'hort d'alguna persona coneguda.

Per poder participar, les persones interessades poden sol·licitar més informació a: Consell Comarcal del Priorat. Tècnics PECT Pobles vius i actius: Mireia Vilamala / Elisa Barceló inscripcions@priorat.cat - Tel.: 977 83 01 19

Es poden recollir els formularis al Consell Comarcal o bé descarregar-los des de la web, emplenar-los amb informació referent a l'hort, les varietats que s'hi cultiven i la o les persones que ho fan i, finalment, retornar els qüestionaris plens al mateix Consell Comarcal o als investigadors encarregats del projecte.

Amb aquestes actuacions es vol donar continuïtat i reforçar la tasca de recuperació i promoció de varietats tradicionals realitzada des de l'any 2017 pel Parc Natural de la Serra de Montsant i el suport del Consell Comarcal del Priorat, on fins ara ja s'han pogut identificar una seixantena de varietats tradicionals d'horta i fruiters provinents de municipis de l'entorn del Parc Natural. Arran de les sinèrgies generades al llarg d'aquests anys, s'ha propiciat la creació de l'associació per a la conservació de l'agrobiodiversitat del Priorat “La Safranòria” que treballa per a la consolidació del banc de llavors del Priorat.

El projecte compta amb la col·laboració de La Safranoria i la coordinació científica de la Fundació Miquel Agustí, un grup de recerca vinculat a la Universitat Politècnica de Catalunya dedicat a la conservació i promoció de varietats tradicionals d'horta. Des de l'entitat s'espera que amb els resultats d'aquest projecte es pugui desenvolupar una metodologia que permeti caracteritzar de forma sistemàtica els espais agrícoles de Catalunya en funció del valor de la seva agrobiodiversitat, a fi de prioritzar i aplicar de manera eficient mesures de conservació i protecció.

Enllaç a la web de la FMA (Per descarregar el formulari): https://fundaciomiquelagusti.cat/projectes/sembrant-escoles


Per: Redacció

Foto: Cedida

comparteix-ho