Tasta la Cultura de l’Ebre

CAT | ES

Ruta: El Toscar - Cova Pintada

Ruta circular d’uns 6 quilòmetres per gaudir del magnífic paisatge que ens ofereixen les àrides Rases del Maraco i de la Vall del Toscar.

Ruta circular d'uns 6 quilòmetres per gaudir del magnífic paisatge que ens ofereixen les àrides Rases del Maraco i de la Vall del Toscar.

El Toscar és una vall amb un ric patrimoni natural i cultural. L'aprofitament dels seus recursos naturals al llarg dels segles ha donat lloc a diversos assentaments i activitats dels quals encara es conserven restes. 

L'aigua que brolla amb força i abundància s'utilitzava en molins de farina i d'oli i en fàbriques de paper, vidre i electricitat que van funcionar a la vora del barranc en diferents moments de la història. 

La fusta i les llenyes del bosc i les riques pastures van permetre la pràctica de diferents activitats: pastors amb ramats d'ovelles, recol·lectors d'herbes aromàtiques com l'espígol, arnes amb abelles, llenyataires que baixaven la fusta de les parts més altes pels camins de ròssec, i molts altres aprofitaments com el del carbó o la calç.


A l'àrea del Toscar s'arriba al punt d'inici de la ruta per la carretera TV-3422 que transcorre entre Alfara de Carles i els Reguers. Hem d'agafar un entrador a una pista asfaltada (40.860264, 0.384585) on trobarem les primeres indicacions per arribar a l'aparcament de les Fonts dels Toscar, abans passarem per davant d'un turó on es troba el Castell de Carles, del que només queden restes de muralla i algunes parts de murs.

A la falda del turó es troben les restes de l'església romànica que actualment s'ha quedat com a ermitori de Sant Julià. 
Es creu que el Castell es va construir al segle XII. Ramon Berenguer IV va atorgar als Montcada una bona extensió dels Ports, que incloïa la zona de Carles. Després va passar a mans dels Sentmenat que, al segle XV, l'acabaren venent a la ciutat de Tortosa. L'epidèmia de pesta negra del 1479 va provocar que els supervivents abandonessin el lloc i es traslladessin a l'actual Alfara.

També s'hi pot accedir des d'Alfara de Carles a peu pel GR-171, amb un recorregut de 3,5 km fins a l'ermita de Santa Llúcia i 6,5 km fins a l'aparcament del Toscar.

Continuarem la pista fins a arribar a la torreta del transformador. En aquest punt podeu deixar el cotxe. Darrera mateix dels plafons explicatius del Parc Natural dels Ports, trobarem l'indicador de la sendera on comença la ruta.

El camí inicialment és bastant pedregós i transcorre envoltat de vegetació baixa, on sobresurt algun pi majestuós. Arribarem a una bifurcació que ens indicarà la Cova dels Adells i la Cova Pintada, hem de triar aquesta última, que es troba a només 1'2 km de l'indicador.

La Cova Pintada es localitza en un gran cingle protegit una petita visera. La paret amb la pintura es localitza a uns 200 m de la cova.

Tal com ens endinsarem en la ruta anirem trobant vegetació més espessa, on predomina el pi blanc i el pi roig, algunes carrasques i el matollar, amb ginestes, romers, esbarzers, argilagues, coscolls i margallons.

Continuarem la sendera, amb punts de vegetació abundant i frondosa, on predominen heures i algunes falgueres i on la molsa cobreix roques i arbres.

Gaudirem del magnífic paisatge que ens ofereixen les àrides Rases del Maraco i de la Vall del Toscar.

Anirem seguint la sendera, que en algun punt segueix el GR7 fins arribar als primers xalets al voltant de la Font dels Xorros, on ens rebrà el soroll i la frescor de l'aigua i el verd de la molsa humida.

Seguirem fins a l'ermita de Santa Magdalena i uns metres més trobarem l'aparcament on hem deixat el cotxe.

Us aconsellem que seguiu el track, ja que trobareu indicadors on falten els plafons, malauradament la muntanya no és aliena a l'incivisme d'alguns brètols.

  • Distància: 5,86 km
  • Altitud màxima: 918 m
  • Altitud mínima: 473 m
  • Desnivell acumulat: 532 m
  • Dificultat: Fàcil
  • Mes en que es va fer la ruta: abril


Veure àlbum de fotos Google+ de la ruta El Toscar-Cova Pintada

Descarrega el track de la ruta El Toscar-Cova Pintada

PDF d'itineraris pel Toscar editat pel Parc Natural dels Ports (2014)