Eports Ample de Banda i Internet

CAT | ES


Roquetes, muntanya, cičncia i tradició

Per als amants de la natura, el terme de Roquetes gaudeix d’indrets incomparables

Etiquetes   muntanya, turisme, roquetes, baix ebre, parc natural ports, terres ebre

Roquetes Turisme

Ajuntament: Avinguda Diputació, s/n

43520 Roquetes (Baix-Ebre)

Tel. 977 501 511

Facebook

Twitter

Instagram

Correu-e

Web


Roquetes, muntanya, cičncia i tradició | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Panorŕmica del nucli urbŕ de Roquetes


Muntanya

Per als amants de la natura, el terme de Roquetes gaudeix d'indrets incomparables. El port de Roquetes, situat a l'oest de la població i el massís conegut pel Port, ofereix una varietat de possibilitats, ja sigui per al simple esbarjo o per la prŕctica del muntanyisme.

Els indrets més coneguts i de fŕcil accés són la pujada a Caro, des d'on es pot apreciar el Delta de l'Ebre, el barranc de Regatxol i la font de cova Avellanes, indrets situats a la part alta del massís. Situant-nos al sud-oest del cim de Caro, podem gaudir del barranc de les Valls, conegut també per barranc de la Galera. A l'est, el barranc de la Caramella, i al sud-est el barranc de Covalta.

Més espectaculars i amagats se'ns presenten altres paisatges com el racó del Moro, el clot de l'Hospital, el Racó de l'Avellanar o el mateix Racó d'Aigua Donzella amb llegenda inclosa.

Hi trobem també les impressionats cingleres salvatgines que ofereixen aquests barrancs de la Caramella, Lloret i Covalta, passant per coves com la d'Ebre, Pintada i la més coneguda Cova del Vidre, situada a la capçalera del barranc de Barretes, on es trobaren restes neolítiques. No cal dir l'agradable que resulta poder-hi trobar de forma espontŕnia el porc senglar, la cabra salvatge, l'ŕliga, el voltor i tants d'altres ocells i petits animals gaudint lliurement l'entorn natural que els envolta.

Garantia de l'espectacularitat, bellesa i atractiu d'aquestes muntanyes ho demostra el fet que part del massís del port estŕ inclňs en el recorregut internacional "Senders de Gran Recorregut G.R.7". Aquest sender, que passa solament per petits pobles, camins forestals i corriols, va des de la Plaça Major de Viena (Ŕustria) fins a Fredes (serralada prelitoral catalana), travessant d'aquesta forma Suďsa, França i Andorra fins arribar a Catalunya.


El mirador de Caro

Caro és el cim més alt del massís dels Ports, un mirador natural a 1441 metres d'altitud. Com molts altres cims de Catalunya, estŕ ocupat per diverses infraestructures de telecomunicacions i és lloc de pelegrinatge d'excursionistes i població local.

L'any 2016, es va inaugurar la passarel·la i la plataforma de fusta de 70 m2, respectuosa amb l'orografia del cim, i més accessible a tothom. Des d'aquí, els visitants poden gaudir d'una magnífica vista de l'últim tram de la vall de l'Ebre i dels vessants interiors del Parc Natural dels Ports. Al costat de la nova infraestructura s'ha habilitat una plaça d'aparcament per a persones amb mobilitat reduďda.

Roquetes, muntanya, cičncia i tradició | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... La plataforma és respectuosa amb l'orografia del cim

Roquetes, muntanya, cičncia i tradició | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Al costat de la plataforma hi ha instal·lats plafons explicatius


La Cova Avellanes

L'ŕrea recreativa es troba al cor dels Ports. Accedim per la sinuosa carretera del Caragol fins al Portell, on trobem un mirador sobre l'últim tram de la vall de l'Ebre. Ens endinsem en una zona completament boscosa, on la vegetació eurosiberiana pren un protagonisme especial. Aquests boscos donen el típic aspecte forestal a la zona i constitueixen l'hŕbitat de moltes espčcies de fauna.

Roquetes té un centre de natura a l'antiga casa forestal del paratge de Cova Avellanes. Es tracta d'un equipament municipal que havia servit de residčncia d'estiu d'enginyers forestals fa dčcades. És un equipament amb diverses sales i serveis, destinat a fer-hi xerrades i activitats de divulgació mediambiental.

És una mostra de l'intensa explotació forestal que es va portar a terme a les zones més accessibles dels Ports. La majoria dels bosc que envolta Cova Avellanes són pinedes de pi negral i rojal. Les pinedes de pi negral són considerades un hŕbitat d'interčs comunitari prioritari per la UE, mŕxima categoria de protecció que atorga aquest organisme a un hŕbitat.

Aquests boscos donen el típic aspecte forestal a la zona i constitueixen l'habitat de moltes espčcies de fauna que hi troben les condicions adequades per viure-hi. Estre els especies trobem la cabra salvatge ( Capra pyrenaica subs. Hispanica), esquirols (Sciurus vulgaris) entre les capçades dels arbres. Els voltants de Cova Avellanes es un lloc interessant per l'observació d'orquídees. També es pot observar una planta carnívora i protegida, la pinguicula.

Roquetes, muntanya, cičncia i tradició | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Cova Avellanes


El Barranc de Lloret

Un dels millors itineraris que podem fer pels Ports. El Barranc de Lloret els seus tributaris del Pegunter, d'Orió i de Barretes, son abruptes, feréstecs i solitaris. Envoltats d'alts espadats, solcats per pregones gorges, curulls de balmes i formacions geolňgiques capricioses. El pi i el boix creixen arreu, especialment a les fondalades. Allí, en les fondŕries més frescals, on la solitud i salvatgia de l'entorn son abassegadores, s'hi arreceren estols d'ocells delectant-nos amb la seva cantarella.

Gaudir d'aquest entorn no és fŕcil. És tant impressionat com exigent. Un continu puja i baixa trencacames. Les senderes poc definides i l'exuberant sotabosc s'encarrega d'amagar-les. Escarrissons, boscos, formacions inimaginables, bufadors... una de les rutes més impressionants dels Ports.

Una de les rutes més senzilles és la ruta del Racó del Moro que finalitza en un gorg preciós d'aigües cristal·lines i Cova Pintada una de les coves més impressionats de dimensions considerables, caiguda d'aigua, estalactites, estalagmites i una gran varietat cromŕtica que dona lloc al seu nom.

Roquetes, muntanya, cičncia i tradició | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Barranc de Lloret, amb les seves aigües cristal·lines


Cičncia

L'Observatori de l'Ebre fundat el 1904 per la Companyia de Jesús per tal d'estudiar les relacions Sol-Terra, l'Observatori de l'Ebre és una fundació sense afany de lucre que ha estat associada o coordinada amb el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) des del començament d'aquest organisme, i ha mantingut una estreta col·laboració amb l'Institut Nacional de Meteorologia des del 1920, i posteriorment amb altres institucions, com l'Institut Nacional de Tčcnica Aeroespacial o l'Institut Cartogrŕfic de Catalunya. Pertany també a la Universitat Ramon Llull com a Institut Universitari.

L'Observatori organitza diverses activitats de divulgació científica, com les visites guiades, on es pot gaudir d'un entorn privilegiat mentre es descobreixen els diferents pavellons del centre, els seus intruments i la investigació que s'hi fa, observacions astronňmiques, cursos i xerrades.

Roquetes, muntanya, cičncia i tradició | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Durant tot l'any, el centre organitza diverses activitats científiques i divulgatives


Tradició

En el vessant tradicional les festes més rellevants de Roquetes són les de Sant Antoni (17 de gener), la del 14 d'Abril, actes diversos en commemoració de la independčncia de Roquetes I'any 1850, la Festa del Solstici d'estiu i Foguera de Sant Joan (23 de juny) i la de la Capella del Carme (16 de juliol). La primera setmana de juliol es celebren les Festes Majors. La Raval de Cristo té la seva festa major a principi d'agost i la Raval Nova la celebra per Sant Miquel (29 de setembre).

L'últim cap de setmana d'agost es celebra el Tradicionŕrius de les Terres de I'Ebre, punt de trobada de destacats grups de música tradicional dels Paďsos Catalans, al festival es reviu i es dóna difusió a la cultura, costums i gastronomia de les Terres de I'Ebre. Val a dir que any rera any es va guanyant en participació i qualitat.


Roquetes, muntanya, cičncia i tradició | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Les Festes Majors de Roquetes se celebren la primera setmana de juliol


Galeria d'imatges

Roquetes, muntanya, cičncia i tradició Roquetes, muntanya, cičncia i tradició Roquetes, muntanya, cičncia i tradició Roquetes, muntanya, cičncia i tradició Roquetes, muntanya, cičncia i tradició Roquetes, muntanya, cičncia i tradició Roquetes, muntanya, cičncia i tradició Roquetes, muntanya, cičncia i tradició Roquetes, muntanya, cičncia i tradició Roquetes, muntanya, cičncia i tradició Roquetes, muntanya, cičncia i tradició Roquetes, muntanya, cičncia i tradició Roquetes, muntanya, cičncia i tradició Roquetes, muntanya, cičncia i tradició Roquetes, muntanya, cičncia i tradició