GENCAT Eleccions VOT PER CORREU abril24

CAT | ES


RIHIHIU torna per rellegir la tradició des de la contemporaneïtat i la perspectiva de gènere

El festival d’arts escèniques creix en propostes de petit format i s’amplia amb una edició d’estiu (del 28 al 30 de juliol) i una de tardor (del 20 al 22 d’octubre)

Etiquetes   vida activa, cultura, turisme cultural, santa barbara, mas de barberans, montsia, terres ebre

Publicat el12/6/2023

RIHIHIU torna per rellegir la tradició des de la contemporaneïtat i la perspectiva de gènere | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Rihihiu és el crit que la pagesia de la plana del Montsià feia servir per comunicar-se entre finques d'oliveres veïnes. Era un crit estrident, agut i perllongat que la pagesia feia servir per avisar que les persones havien arribat a la finca i que podien quedar per compartir un àpat, tocar instruments o explicar històries al costat del foc. Fa dos anys, el simbolisme d'aquesta pràctica, va inspirar les creadores i activistes Anna Zaera i Zoraida Roselló per impulsar un festival participatiu d'arts vives —teatre, dansa, circ, música, llibres, debats, accions comunitàries— a Santa Bàrbara (Montsià), amb la voluntat de reflexionar sobre el patrimoni local i paisatgístic des d'una perspectiva de gènere.

Enguany, la tercera edició del festival s'expandirà per la plana del Montsià en dues edicions: una d'estiu i una altra de tardor. Així, del 28 al 30 de juliol se celebrarà al Mas de Barberans, i del 20 al 22 d'octubre a la població veïna de Santa Bàrbara. "La nostra intenció és posar el focus en els espais de fora vila que queden entre els municipis, com els camps d'oliveres, les cases de camp o els molins, espais de trobada en època de collita, de diversió i que quedaven fora del control dels municipis i, per tant, de la dissidència i d'experimentació", explica Anna Zaera, codirectora del festival.

Tot i que la programació no està tancada, l'organització ja pot avançar alguns dels caps de cartell. Aicí, el 28 de juliol l'artista d'Alcanar Vicent Matamoros donarà el tret de sortida a l'edició d'estiu del festival amb una acció sonora amb ‘cantadores' locals entonant el crit del Rihihiu. El mateix dia, el cantant, músic i performer Adriano Galante presentarà el nou àlbum Toda una alegria. El disc compta amb les col•laboracions estel•lars de Silvia Pérez Cruz, Ana Tijoux, Maria Arnal, Refree, Rita Payés, Pol Batlle, b1n0, Tarta Relena, Mestre Espada, Júlia Colom i Lucía Fumero, a més de membres de Seward i Judit i Meritxell Neddermann. Un àlbum de debut que s'ha publicat aquesta primavera i que comença a girar aquest estiu amb una formació especial en directe, plena de veus, percussions i capes sonores.

L'endemà, dissabte 29 de juliol a la tarda, l'artista transgènere Graham Bell liderarà una cercavila queer i transfeminista amb banda de música i cors participatius, amb un espectacle que fusionarà la cultura popular i la crítica social. A la nit, Joana Gomila i Laia Vallès presentaran Així Deçà, amb el qual el duet expandeix les ones vibratòries del seu univers sonor formant un arxipèlag creatiu on entren en diàleg la glossa, l'imaginari surrealista, la fantasia de les il•lustracions i els contes futuristes.

A més, la companyia de circ Eia presentarà Espera posarà en escena una proposta coreogràfica en una atmosfera que transporta a un lloc fora de temps, fet de gests simples, on els acròbates es converteixen en artesans del moviment i apareixen paisatges perduts, plens de gests humans i trobades sinceres.

Per a l'edició d'octubre està confirmat el concert del quartet de clàssica Accent Ensemble. La formació està liderada per la soprano tortosina Cecília Aymí, que és la protagonista del vídeo promocional de l'edició 2023 de Rihihiu. D'altra banda, la cantant, compositora i productora Marina Herlop, una de les màximes exponents de la música electrònica al nostre país, oferirà un concert en el qual transformarà la seva formació musical clàssica en pura avantguarda.


La cultura com a eina de transformació

“Tenim un paisatge propi, una cultura popular vinculada als cicles de la natura, i volem resignificar totes aquestes herències, des del pensament i l'activisme”, explica Anna Zarea. “Conscients de l'envelliment de la població rural, volem crear un espai de contacte intergeneracional, que fomenti l'intercanvi d'idees entre la saviesa local i les noves perspectives contemporànies dels joves. Entenem que les grans transformacions es produeixen en espais de confiança i de proximitat, i els pobles petits, ens proporcionen aquest ambient íntim i de confort des d'on relacionar-nos amb màxima seguretat”, afegeix.

Rihihiu aporta una revisió de la cultura popular des d'una perspectiva feminista i queer que promogui el pensament des de l'actitud festiva i carnavalesca. No només vol afavorir l'exhibició d'art contemporani sinó també promoure la creació comunitària sobre el territori a través de residències artístiques i la implicació de col•lectius locals. Rihihiu forma part d'un moviment cultural que els darrers deu anys ha aconseguit creat una xarxa de projectes contemporanis de diverses disciplines a les Terres de l'Ebre, que ha generat sinergies entre els professionals i ha permès la creació d'una indústria cultural potent fora de les grans capitals.


Per: Redacció

Foto: Cedida

comparteix-ho