suma’t al canal whatsapp d’EbreActiu

CAT | ES


La Ràpita recupera l'essència dels Orígens en la programació de la cinquena edició

Torna Orígens, el 8, 9 i 10 d’octubre, amb més de 30 activitats adaptades a la nova normalitat i reubicades en diferents espais del barri del Xicago per garantir una millor circulació i evitar aglomeracions

Etiquetes   turisme, Orígens, la rapita, activitats, tradicions, delta ebre, terres ebre

Publicat el29/9/2021

La Ràpita recupera l’essència dels Orígens en la programació de la cinquena edició | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


La cinquena edició d'Orígens portarà als carrers del barri del Xicago més de 30 activitats que tindran lloc durant els pròxims 8, 9 i 10 d'octubre. Orígens és un esdeveniment cultural que escenifica les tradicions i les arrels marineres i pageses de la Ràpita. Gràcies a la gran participació del veïnat del municipi, el barri del Xicago recupera per un cap de setmana l'ambient que es vivia als mateixos als inicis del segle XX, època de més creixement de la vil·la de la Ràpita.

Després de l'edició del 2020 reduïda a la mínima expressió per la pandèmia, Orígens torna amb un seguit d'activitats per a tots els públics. A causa de la situació de pandèmia en què encara vivim, el festival s'adapta a la nova normalitat, reubicant totes les activitats en diferents espais del barri per a garantir-ne una millor circulació i evitar aglomeracions, però sense perdre l'essència.

En roda de premsa, l'alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, ha recordat que la pandèmia segueix present, però que “complint totes les normatives podrem reviure els nostres orígens”. Caparrós ha expressat que “la programació d'Orígens 2021 ens permetrà als rapitencs i rapitenques tornar a disfrutar d'aquest festival que estimem tant perquè és un punt de trobada amb la nostra gent i amb les nostres arrels”.

En la cinquena edició es recuperen els clàssics d'Orígens, com la subhasta de peix a l'antiga, la regata de muletes al port pesquer, la xafada de l'arròs a pota o la demostració de la calada al rossegall a la platja de Pipi, entre altres activitats organitzades per moltes de les entitats locals. Com a novetat, per a joves i famílies, s'ha preparat un scaperoom a l'aire lliure inspirat en l'obra i la infantesa de l'escriptor local Sebastià Juan Arbó que transcorrerà pel barri mariner de la població.

El regidor d'Identitat, Rafa Balagué, ha declarat que “és una edició molt esperada per les entitats i la gent del poble, i per això, treballem en una cartellera autèntica que ens permeti realitzar les activitats que fa anys que fem, però adaptant-los a la situació actual, a banda de les novetats que portem enguany, com per exemple l'scaperoom a l'aire lliure”.

Enguany també s'aposta per una oferta musical de qualitat per a tot el cap de setmana: el divendres a la nit hi haurà el concert de Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries acompanyats de la banda de l'Agrupació Musical Rapitenca; el dissabte hi actuarà la formació gallega Leilía, un grup de sis dones amb més de 30 anys de bagatge en la recuperació de música tradicional gallega; i el diumenge a la nit, la clausura anirà a càrrec de Pep Gimeno Botifarra.

Dins del marc d'aquesta celebració, s'oficialitzarà l'agermanament entre les poblacions de Sóller i la Ràpita, i de les seues confraries de pescadors, amb la presència al municipi de membres del consistori sollerenc i de pescadors d'aquesta vila marinera balear.

L'agermanament es va treballar durant l'any 2020 basat en les relacions establertes entre les dues comunitats de pescadors, les quals van ser molt estretes a la dècada de 1960 per les estades temporals dels pescadors rapitencs en aquell port i altres de les Balears.

El festival es completa amb la decoració dels carrers del Barri del Xicago, les paradetes dels carrers i l'oferta gastronòmica que les tavernes repartides pel barri i els bars i restaurants locals oferiran aquests dies inspirats en la cuina tradicional local.

Moltes de les activitats requeriran inscripció prèvia o venda d'entrades, les quals es podran adquirir a partir del dilluns 4 d'octubre a viulosorigens.cat o larapita.cat.


Per: Redacció

Foto: Cedida

comparteix-ho