Buda & Bike 2024, l’illa de Buda a cop de pedal. 13 i 14 de juliol, el 3, 4, 17, 18 i 31 d’agost i l’1 de setembre

CAT | ES


El Racó dels Artesans compleix 20 anys

La Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals del Mas de Barberans se celebrarà els dies 5 i 6 d’agost

Etiquetes   vida activa, fires, mas de barberans, artesania, montsia, terres ebre

Publicat el25/7/2023

El Racó dels Artesans compleix 20 anys | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Imatge d'una de les parades d'artesans de l'edició de l'any passat. Foto: EbreActiu


El Racó dels Artesans, la Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals del Mas de Barberans complirà aquest 2023 vint anys d'història. Dues dècades en què ha anat evolucionant fins a consolidar en les últimes edicions un model de fira molt especialitzat i a l'hora accessible a tots els públics, el que la converteix en un certamen que se senten seu tant els profans en la matèria com els màxims exponents nacionals i internacionals de l'artesania de les fibres. Una fira en què tradició i contemporaneïtat s'exhibeixen a parts iguales i els artesans i artesanes que hi participen la viuen com un intercanvi d'experiències i coneixement.

Aquesta vintena edició del Racó dels Artesans se celebrarà el cap de setmana del 5 i 6 d'agost, i es manté estable el nombre d'expositors amb una notable presència de participants internacionals. Així hi trobarem peces realitzades amb escorça de bedoll de les artesanes Emma Dahlqvist (Suècia) i Anelma Savolainen (Finlàndia). L'artesana holandesa, Magreet Hajee, mostrarà diferents escultures realitzades amb fibres vegetals. També participaran en el certamen Lieve Lieckens (Bèlgica) i Severine Lebon (França), totes dues explorant les possibilitats del vímet des d'una òptica tradicional i contemporània.

Juntament amb aquest vessant més internacional, el Racó dels Artesans també pica l'ullet a l'artesania més propera amb una nodrida representació d'artesanes de les Terres de l'Ebre que es dediquin al treball de les fibres vegetals, començant per les artesanes locals d'Art Pauma i continuant per altres dels pobles veïns com l'Ametlla de Mar, la Ràpita, Arnes, Sant Jaume d'Enveja, Xerta, Tortosa o el Perelló.

Ara bé, en aquesta vintena edició de la Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals cal destacar la presència per primera vegada de dos projectes col·lectius: el projecte de recuperació de l'espardenya de Villores (Castelló), un petit poble conegut per la seua tradició artesana; i el grup del Jesús Pobre de Dènia, tot un referent de l'artesania de la pauma per la seua proximitat a Gata de Gorgos, el poble de la Marina Alta on l'artesania de la pauma té una llarga tradició.

Com sempre al Racó dels Artesans es podrà copsar una gran diversitat de productes i materials. Les peces de confecció tradicional compartiran espai amb d'altres més contemporànies que van des de l'escultura fins a la bijuteria, passant per objectes creats a partir de criteris més propers al disseny que no pas a la tradició. La pauma compartirà espai amb el vímet, la bova, l'escorça de bedoll o materials provinents del reciclatge, I també l'espart que enguany tindrà un protagonisme especial, ja que coincidint amb l'exposició Espart, disseny rural, participaran a la fira diversos artesans i col·lectius presents a l'exposició, entre ells la Universitat Popular de Albacete.

Aquesta mostra d'artesans va iniciar-se l'any 2002. El primer any, la mostra va acollir tres demostracions d'artesania i la difusió només es va fer a nivell local. A poc a poc, la fira es va anar consolidant i creixent, sent determinant la col·laboració amb l'Associació de Cistellers de Catalunya.

El Racó dels Artesans, a partir del 2007 obté la catalogació de fira monogràfica de les fibres vegetals, esdevenint una mostra de referència d'artesans de les fibres vegetals, els quals fan exposició de les seves artesanies i demostracions del seu producte artesanal, a més de tallers gratuïts per a totes les edats. Com a fira monogràfica, els artesans d'aquesta disciplina ocupen els carrers de Mas de Barberans durant el primer cap de setmana d'agost. Així, la fira va passar a gaudir d'una especificitat artesanal de qualitat. A més de la mostra, els dos dies de fira han acabat fent-se un lloc destacat en el calendari festiu de la població.


El Racó dels Artesans compleix 20 anys | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Per: Redacció


comparteix-ho