Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


Les previsions de collita de préssec i nectarina a Catalunya apunten un descens del 18,6% en relació a l'any passat

Es preveu una campanya amb una qualitat excepcional de la fruita, de bons calibres i amb uns elevats graus Brix. Arran de la crisi de la COVID-19, s’ha incrementat el consum del producte alimentari de proximitat, això i les exportacions, podrien beneficiar el sector per recuperar-se de les pèrdues dels darrers anys

Etiquetes   de la terra, productors de proximitat, ribera ebre, terres ebre, catalunya, fruita pinyol, pressec, nectarina

Publicat el21/5/2020

Les previsions de collita de préssec i nectarina a Catalunya apunten un descens del 18,6% en relació a l’any passat | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Les dades de les previsions de la collita de préssec i nectarina a Catalunya aquest 2020, apunten un descens global de la producció d'aquesta fruita de pinyol del 18,6% en relació a 2019, situant-se en les 413.050 tones. Per demarcacions, la producció de préssec i nectarina a Lleida s'elevaria a 379.100 tones (-18,7%), a Tarragona seria de 27.110 tones (-18,8 %); a Barcelona de 5.490 tones (-2,2%), i a Girona de 1.350 tones (-22,1%). El director general del DARP, Carmel Mòdul, posava en relleu que “aquesta pot ser una campanya per a recuperar una part de les pèrdues dels darrers anys; enguany no hi ha qüestions per a què el preu no sigui bo. A més, hem d'aprofitar l'increment del consum de producte alimentari de proximitat arran de la crisi de la COVID-19, i el creixement del nivell de percepció de saludable en relació a la fruita de proximitat entre els consumidors. Això també ho hem de mantenir de cara al futur”.

D'alta banda el director general també ha explicat que confia que, tal com es va parlar en les reunions de la consellera Teresa Jordà amb representants de les empreses de distribució alimentària, aquest any no hi hagi les ofertes-reclam a preus enfonsats de la fruita de pinyol en els moments més àlgids de la recol·lecció que situaven una pressió a la baixa sobre els preus dels productors per davall del cost de producció.

L’època de collita depèn dels municipis. Així, es preveu que es produeixi 5-7 dies abans que l‘any passat, tot i que hi ha zones que preveuen igual o fins a 7/10 dies de retard. Destaca la tendència, iniciada a posteriori del veto rus, amb un alentiment en el creixement d'hectàrees plantades que, bàsicament, consisteixen en renovació de plantacions. S’arrenca tots els grups, però especialment el préssec rodó i la nectarina groga.

La campanya que s'iniciarà en breu destaca per totes les limitacions provocades per la Covid-19 (dificultat en trobar mà d'obra, necessitat d'implantar protocols, ús massiu d'EPIS, increment dels preus de la logística i transports) que en general es traduiran en un increment en els costos de producció que se sumaran a l'increment del 6% del nou conveni dels salaris dels treballadors de les centrals.

Tot i així, la important davallada en les previsions de collita catalanes, sumades a la davallada general que es preveu a Europa fan que Manel Simon, director general d'Afrucat, hagi manifestat que “creiem que aquest és un any en que el sector productiu català podrà defensar els preus i més tenint en compte el bon començament de la campanya de pinyol al sud.” Simon afegeix que normalment els preus de la fruita més primerenca comencen alts però “en aquestes darreres setmanes ja haurien baixat i enguany es manté les bones cotitzacions. Tot fa pensar que es pot donar una disputa pels préssecs i nectarines als mercats. No n'hi haurà per a tothom”. Una altre dels elements claus de la campanya és la qualitat excepcional de la fruita que es preveu de bons calibres i amb uns elevats graus Brix.

Per la seva banda, Francesc Palau, president del Comitè de Fruita de Pinyol d'Afrucat, ha assegurat que “si no aprofitem una campanya que es preveu perfecta com aquesta amb baixa producció a tota Europa, excel·lent qualitat de la fruita, sensibilitat del consumidor per les fruites i verdures ja no sé què més podem demanar i potser el problema és un altre.”


Per: Redacció

Foto: Cedida

comparteix-ho