Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


Portes obertes als jaciments d'art rupestre de Catalunya amb motiu del 25è aniversari de la seva declaració com a Patrimoni Mundial

La commemoració se celebrarà amb un acte el dissabte 2 de desembre al Centre d’Interpretació d’Art Rupestre d’Ulldecona i visites guiades gratuïtes als Abrics de l’Ermita dissabte matí i a tots els jaciments rupestres visitables el diumenge 3 de desembre

Etiquetes   turisme, turisme cultural, patrimoni, art rupestre, ulldecona, terres ebre

Publicat el30/11/2023

Portes obertes als jaciments d’art rupestre de Catalunya amb motiu del 25è aniversari de la seva declaració com a Patrimoni Mundial | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Un dels abrics del conjunt d'Abrics de l'Ermita d'Ulldecona


Dissabte, 2 de desembre, hi haurà un acte institucional al Conjunt d'Abrics de l'Ermita d'Ulldecona, on participarà la directora general del Patrimoni Cultural, Sònia Hernández, acompanyada de l'alcaldessa d'Ulldecona, Núria Ventura. A més de visitar els abrics amb pintures rupestres, hi haurà una xerrada a càrrec de la doctora en Prehistòria, Virginia Barciela, especialista en art rupestre de la Universitat d'Alacant, qui farà un repàs als 25 anys de gestió conjunta entre les comunitats que conformen l'ARAMPI, destacant l'excepcionalitat d'aquest patrimoni.

L'endemà, diumenge 3 de desembre, diversos jaciments d'art rupestre visitables a Catalunya oferiran visites guiades (prèvia reserva) per tal que la ciutadania pugui apropar-se a aquest patrimoni tan únic i singular que forma part de la seva identitat. Els conjunts que es podran visitar amb reserva prèvia són les pintures rupestres de l'Albi, la Roca dels Moros (El Cogul), la Cova de Tabac (Camarasa), les pintures rupestres de Capçanes, els Abrics de l'Ermita (Ulldecona) i les del barranc de Vilella (Tivissa). Quatre conjunts més podran visitar-se sense reserva: la Cova dels Vilars (Os de Balaguer), Cabra Freixet (El Perelló), Cocó de la Gralla (Mas de Barberans) i els gravats de Mas de n'Olives (Ponts). En els tres últims es pot seguir un itinerari senyalitzat amb panells informatius.

Més informació al web del Patrimoni Cultural de Catalunya.


25 anys de la declaració

El 5 de desembre del 1998, a la reunió que el Comitè del Patrimoni Mundial de la UNESCO va celebrar a Kyoto (Japó), es va decidir atorgar a la candidatura de l'ARAMPI amb aquesta assenyalada distinció. Una fita importantíssima i alhora un reconeixement internacional per la seva rellevància i singularitat, posant en relleu el seu alt valor històric i cultural. Alhora, refermava el compromís dels organismes públics responsables de la seva gestió en la conservació, protecció i salvaguarda d'aquest valuós patrimoni.

El conjunt d'art rupestre que conformen aquesta declaració està format per tots els jaciments amb art rupestre coneguts en aquell moment al llevant peninsular. Un corpus aleshores conformat per 758 jaciments arqueològics amb pintura rupestre, repartits per 6 comunitats autònomes (Comunitat Valenciana, Aragó, Castella – La Mancha, Murcia, Andalusia i Catalunya) i amb 60 conjunts a Catalunya.

La seva significació rau en el fet que les pintures rupestres de l'Arc Mediterrani són les primeres escenes de caràcter narratiu de la prehistòria europea. Es tracta d'escenes que mostren la vida simbòlica i quotidiana de les poblacions que habitaven aquest territori, on la figura humana adquireix un paper protagonista per primera vegada. Moltes vegades, els protagonistes es troben acompanyats d'animals formant composicions de temàtica variada com escenes socials, de fertilitat, de dansa, cacera, recol•lecció, lluita o d'altres.

Els conjunts rupestres més destacats a Catalunya són el de la Roca dels Moros al Cogul, el nucli dels Abrics de l'Ermita a Ulldecona, els tres conjunts del nucli de Montblanc i la Cova del Tabac a Camarasa. Amb posterioritat a l'any 1998 s'han descobert altres conjunts dels quals destaquen el nucli de pintures de Capçanes i el jaciment del Cocó de la Gralla a Mas de Barberans.


Per: Redacció

Foto: EbreActiu

comparteix-ho