Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#8/11/2022#) AND (caducitat>=#8/11/2022# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())

A partir d’avui comença la prohibició de fer foc al bosc

Del 15 de març al 15 d’octubre, no es pot fer foc als terrenys forestals sense autorització

Etiquetes   natura, entorn, catalunya

Publicat el15/3/2021

A partir d’avui comença la prohibició de fer foc al bosc | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, i Alimentació informa que a partir d'avui, 15 de març, fins al 15 d'octubre ja no es pot encendre foc en terreny forestal. Aquesta prohibició, recollida en el Decret 64/1995, té com a objectiu establir una sèrie de mesures per prevenir els incendis forestals.

La norma regula que en els terrenys forestals, estiguin o no poblats d'espècies arbòries, i en la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre foc sigui quina en sigui la finalitat.

Especialment, no es poden cremar restes de poda i d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones forestals sense una autorització expressa del Departament d'Agricultura. Tampoc no es poden fer focs d'esbarjo ni d'altres relacionats amb l'apicultura. Dins de les àrees recreatives i d'acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, es podrà fer foc quan s'utilitzin barbacoes d'obra amb mataguspires.

També queda prohibit llençar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser la causa de l'inici d'un foc; llançar coets, focs d'artifici o d'altres artefactes que continguin foc, i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.


El 2020, un dels millors anys en nombre d'incendis i hectàrees forestals cremades

L'any 2020 va ser un any amb molts pocs incendis i hectàrees forestals cremades a Catalunya. De fet és el millor en dècades en baix nombre d'incendis originats i a nivell de superfície cremada es podria comparar també a l'any 2018. Si agafem aquests dos anys excepcionals ja ens hauríem de remuntar a l'any 1977 i anteriors per poder trobar anys tan favorables a nivell d'incendis. Cal recordar que l'any 1995, arran els grans focs de la Catalunya Central es va canviar el sistema estadístic perquè fins aleshores no es recollien els incendis petits ni tampoc incendis que només cremaven matoll si no matava els arbres.

L'any 2020 hi va haver a Catalunya 289 incendis forestals, que van cremar 209 hectàrees totals. L'incendi més significatiu va ser el 17 d'octubre a les Avellanes i Santa Linya ( la Noguera) i va cremar 30,9 hectàrees forestals.

En referència a les causes, 63 d'aquests incendis han estat intencionats i això representa un 21.8% del total dels incendis de l'any. També destaca la casuística per línies elèctriques amb un 10% del total dels incendis, concretament 29.

En el que portem d'aquest 2021, des de l'1 de gener fins avui hi ha hagut 44 incendis forestals, que han cremat unes 21 hectàrees (dades provisionals).


Per: Redacció

Foto: EbreActiu