suma’t al canal whatsapp d’EbreActiu

CAT | ES


L'olivera de Sinfo de Traiguera, premiada com la Millor Olivera Monumental d'Espanya

L’exemplar té un tronc excepcional de 10,2 m de perímetre i podria superar els 2.000 anys de vida

Etiquetes   natura, patrimoni, baix maestrat, traiguera, terres maestrat

Publicat el4/5/2018

L’olivera de Sinfo de Traiguera, premiada com la Millor Olivera Monumental d’Espanya | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... El propietari d'aquesta olivera és José Manuel Alemany


La majestuosa olivera mil·lenària de Sinfo ha estat guardonada amb el XII Premi AEMO a Millor Olivera Monumental d'Espanya. De la varietat farga, empeltada amb ullastre, té un tronc excepcional de 10,2 m de perímetre i està ubicada al municipi de Traiguera (Baix Maestrat).

El jurat del XII Premio de la Asociación Española de Municipios del Olivo AEMO, reunit a Còrdova, ha valorat la probada longevitat de l'exemplar, certificada pel seu inacabable perímetre del tronco, per la seua espectacular estampa que sorgeix de la terra com una peanya única, per la seua grandesa i robustesa, un tronc sòlid i evocador que dibuixa formes impossibles i una part aèria majestuosa, sana i capaç de produir bones collites segle rere segle.

Tot i que la datació d'oliveres monumentals resulta força complicada, pel que fa a la seva antiguitat, no és possible fer el mateix amb aquesta olivera, en faltar una part important del tronc, però a la vista del resultat dels altres aquest podria superar els 2.000 anys de vida. Es tracta de l'olivera amb el tronc més gruixut de tot el territori del Sénia.

Pel que fa al nom, Olivera de Sinfo, segons explica el seu propietari, José Manuel Alemany, es tracta del nom de la seva àvia materna, que es deia Sinforosa, i des de llavors al seu pare, a ell i ara a l'olivera els ha quedat aquest nom afectuosament i com a record de l'àvia.

La candidatura ha estat presentada conjuntament per José Manuel Alemany, propietari de l'olivera, al costat de la Mancomunitat Taula del Sénia, l'Ajuntament de Traiguera i el molí Cellers Peset. El premi serà lliurat, al costat dels altres guardons anuals de AEMO, el proper 17 de maig en el marc de la Fira de l'Olivera de Montoro.


L’olivera de Sinfo de Traiguera, premiada com la Millor Olivera Monumental d’Espanya | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... El premi serà lliurat el proper 17 de maig

comparteix-ho