TransTerraAlta, una ruta sorprenent

CAT | ES

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#12/9/2021#) AND (caducitat>=#12/9/2021# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())

Natura | L'òliba comuna és el Au de l'Any 2018

En l’actualitat, l’espècie pateix un declivi de les seves poblacions de l’13% tot i que en alguns punts d’Espanya arriba al 50%.

Etiquetes   natura patrimoni, ornitologia

Publicat el22/1/2018

Natura | L’òliba comuna és el Au de l’Any 2018 | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... L'òliba comuna ha estat escollida, mitjançant votació popular, Au de l'Any 2018


El 2018 és l'any de la òliba. És el resultat de la votació popular proposada per SEO / BirdLife per triar la protagonista de la campanya Au de l'Any, que el 2018 compleix la trentena. Com va passar amb el sisó comú el 2017, l'au d'aquest nou any és fidel reflex del mal moment que pateix l'avifauna lligada a les zones agràries i que, entre altres qüestions, evidencia problemes com la pèrdua d'hàbitat, els efectes de l'actual model agrícola o el despoblament rural. En el cas de l'òliba, el declivi poblacional se situa entorn del 13% en l'última dècada, encara que en alguns punts del país la baixada arriba al 50%.

«La ciutadania ha decidit que posem el focus en l'òliba. En silenci, com quan vola, aquesta espècie ens avisa, des de fa anys, sobre la gradual pèrdua de vida al camp. Se la veu menys, se la sent menys. Passa el mateix amb els insectes. Amb els rosegadors. Amb els paisatges i amb el paisanatge», assenyala la directora executiva de SEO / BirdLife, Asunción Ruiz. I afegeix: «la mala situació de l'avifauna agrària és un avís per enfortir social i ambientalment al medi rural. Una qüestió que ens afecta a tots. Des de les administracions i forces polítiques, que aquest any han d'establir el full de ruta perquè Espanya s'enfronti al canvi climàtic i hauran de definir el futur model de la política agrària comuna (PAC), als consumidors. I és que també podem ajudar a l'òliba amb les eleccions de la nostra cistella de la compra».


Així està l'òliba

L'òliba comuna és una de les aus nocturnes que s'inclouen en el programa de ciència ciutadana de SEO / BirdLife Noctua . Gràcies al treball dels 450 voluntaris que recullen dades cada any, ha estat possible determinar el seu declivi poblacional, xifrat en el 13% respecte al 2005 . El descens d'individus és especialment significatiu en la part del país anomenada "regió mediterrània sud", que abasta Andalusia, Castella-la Manxa, Múrcia, Comunitat Valenciana, Illes Balears i part d'Aragó, Madrid, Catalunya i Extremadura. En aquesta zona del país, la més extensa, les poblacions d'òliba s'han reduït a la meitat . Catalunya i Castelló (l'anomenada regió mediterrània nord) són els punts on l'espècie ofereix millors dades. Al nord del país també es nota el declivi que, en l'últim any, es manté al voltant del 15%.


Font: SEO/BirdLife