Eports Ample de Banda i Internet

CAT | ES


Móra la Nova recupera els rentadors del Mas de la Coixa

Des d’aquest cap de setmana ja es pot visitar aquest espai històric i natural. La restauració inclou la instal·lació de plafons informatius

Etiquetes   natura entorn, patrimoni, turisme cultural, turisme natura, mora la nova, ribera ebre, terres ebre

Publicat el24/5/2020

Móra la Nova recupera els rentadors del Mas de la Coixa | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Vista de l’espai dels antics rentadors del Mas de la Coixa


Móra la Nova ha finalitzat els treballs de recuperació dels antics rentadors del Mas de la Coixa. El projecte, que ha comptat amb la col·laboració del Grup de Natura Freixe, també ha inclòs la senyalització amb plafons informatius, tant dels rentadors com de la llacuna temporal i la neteja de vegetació de la zona de lleure habilitada dins del mateix espai.

A partir d'aquest cap de setmana els vilatans i els visitants ja poden gaudir d'aquest espai històric i natural.


Els rentadors

Al llarg del segle XIX i inicis del segle XX, es van construir rentadors o safarejos a la majoria de pobles i ciutats de Catalunya, un servei de primera necessitatp erquè no existia l'aigua corrent a les cases. Els safarejos es van convertir també en un espai de socialització femenina. En una societat on les dones eren considerades ciutadanes de segona i on les seves veus solien estar silenciades, els rentadors eren un espai de llibertat on podien parlar sense traves, explicar-se històries o compartir cançons.

Móra la Nova, tot i estar prop del riu, va arribar a tenir en funcionament de manera simultània quatre safarejos repartits per diferents zones del poble. Tots eren privats però d'ús públic i tenien un preu per ús de sis pessetes, una tarifa que en aquell moment resultava molt cara. Una de les particularitats d'aquests rentadors era l'aigua ben negra que quedava una vegada es rentava la roba, atès que la majoria de peces estaven brutes de carbó i, més endavant, de fuel dels treballadors de l'Estació.

Rentar la roba era un treball feixuc i rudimentari, molt calorós a l'estiu i molt fred a l'hivern. El sistema més habitual per rentar la roba consistia a fregar-la amb sabó moll, fet a casa, i colpejar-la amb una pala de fusta per acabar de treure tota la brutícia.

Els rentadors del Mas de la Coixa de Móra la Nova són més antics que els de la resta que hi havia al municipi. Segons testimonis, abans de l'any 1932 ja estaven en desús. Es tracta d'uns rentadors ben originals, per la seua forma el·líptica i per la divisió en petits safarejos individuals. També es pot observar la divisió del que devia ser la part de rentar i la part d'esbandir.


Per: Redacció

Foto: Ajuntament Móra la Nova

comparteix-ho