Mas de Barberans, el poble de la pauma

CAT | ES

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#1/19/2022#) AND (caducitat>=#1/19/2022# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())

La població hivernal d'ocells a Catalunya arriba als 377.000 exemplars

Amb motiu del Dia Mundial dels Ocells el proper dissabte, els parcs i espais naturals gestionats per la Generalitat organitzen més d’una desena d’activitats per apropar la riquesa ornitològica a la ciutadania

Etiquetes   natura, ornitologia, parc natural delta ebre

Publicat el4/10/2018

La població hivernal d’ocells a Catalunya arriba als 377.000 exemplars | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... Exemplar de xivita comuna o xerlovita (Tringa ochropus)


Catalunya celebra el proper dissabte el Dia Mundial dels Ocells amb més d'una desena d'activitats a espais i parcs naturals gestionats per la Generalitat, per acostar al públic visitant el món dels ocells, des d'una perspectiva educativa, lúdica i participativa. Catalunya és un territori privilegiat per a l'observació d'aus, per la seva ubicació i diversitat d'hàbitats, i l'hivern passat s'hi van censar prop de 377.000 exemplars.

Per commemorar aquest dia, se celebraran jornades, visites guiades, exposicions, anellaments i portes obertes per endinsar-se en aquest món .

Al Parc Natural del Delta de l'Ebre s'han organitzat les següents activitats:

També es farà observació d'aus des dels miradors del Parc, de 10 a 13h, amb voluntaris i personal tècnic que ocuparan diferents miradors per donar informació dels ocells i facilitar-ne l'observació al públic visitant, amb telescopis i prismàtics.


Territori ric i divers

La ubicació estratègica de Catalunya i la seva diversitat de paisatges i ambients l'han convertit en un referent en l'àmbit de l'ornitologia. En aquest sentit, acull hàbitats alpins, mediterranis, costes rocoses, aiguamolls, i secans a la plana de Lleida, que atrauen un ampli ventall d'espècies d'aus. Fins a 445 espècies diferents d'ocells s'han observat algun cop a Catalunya des que es disposa de dades, i en un sol dia s'han arribat a veure més de 200 espècies, la xifra més alta mai registrada a Europa.

A més, es distingeixen quatre tipologies diferents:

  • Ocells sedentaris: són els que hi viuen tot l'any. Alguns d'ells són el pardal comú, la tórtora turca, el raspinell o la mallarenga carbonera.

  • Ocells estivals: venen per niar despres d'haver hivernat a l'Àfrica. Alguns d'ells són el falciot, l'oreneta o l'abellerol.

  • Ocells hivernants: venen procedents de la tundra i el nord d'Europa buscant àrees més càlides de la Mediterrània. Alguns d'ells són ànecs, tords, i ocells de petita mida com la titella.

  • Ocells migratoris: són els que passen de llarg o arriben accidentalment per efecte d'onades de fred, canvis meteorològics, com, per exemple, el mosquiter de passa.


377.000 ocells aquest hivern

Segons el cens hivernal d'ocells aquàtics i marins a Catalunya 2018, durant l'última temporada freda, Catalunya ha acollit gairebé 377.000 exemplars, 275.505 dels quals a Tarragona, 24.320 a Lleida, 51.076 a Girona i 26.030 a Barcelona. D'aquests, 146.000 han estat ànecs de 22 espècies diferents; 15.160 agrons i bernats, 11.323 flamencs, 2.163 rapinyaires, i 81.420 limícoles d'aiguamoll.

Respecte l'anterior, aquestes xifres mostren un lleuger ascens, ja que el 2017 es van censar 311.906 ocells. L'evolució de les xifres de les diferents espècies serveixen per avaluar quin paper juga Catalunya per als ocells hivernants europeus, i mostra l'estat dels hàbitats i les espècies.


Cites d'abast internacional

Més enllà del patrimoni natural que això suposa, la riquesa ornitològica de Catalunya representa un actiu econòmic d'especial rellevància, vinculat al turisme científic i divulgatiu. En aquest sentit, Catalunya acull fires d'abast internacional, com el Delta Birding Festival, una cita durant tres dies aconsegueix reunir persones expertes i apassionades del món de la ornitologia al delta de l'Ebre, amb més de 2.500 visitants.


La població hivernal d’ocells a Catalunya arriba als 377.000 exemplars | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... Exemplar de cames llargues (Himantopus himantopus)