Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


El Govern demana a l'Estat la declaració d'emergència per reparar els danys causats pel Filomena al delta de l'Ebre

L’executiu es mostra obert a cofinançar les obres per reforçar el litoral i reclama mobilitzar sediments dels pantans

Etiquetes   natura entorn, delta ebre, filomena, temporal

Publicat el27/1/2021

El Govern demana a l’Estat la declaració d’emergència per reparar els danys causats pel Filomena al delta de l’Ebre | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


El Govern de la Generalitat de Catalunya ha demanat a l'Estat la declaració d'emergència per poder reparar els danys que el temporal Filomena va causar al delta de l'Ebre. L'executiu ha aprovat aquest dimarts un acord amb el qual reitera la seva disposició a cofinançar aquestes actuacions en el marc d'un conveni de col·laboració. Unes tasques que passarien per la mobilització de 500.000 metres cúbics de sorra i el reforçament de la façana litoral davant els embats dels temporals. El Govern, en aquest sentit, ha reiterat el seu compromís a treballar per mantenir la morfologia deltaica, "en la mesura del possible", lluitant contra la regressió i posant sobre la taula solucions estructurals, "a mig termini", basades en la mobilització dels sediments retinguts als pantans.

L'acord de Govern insta l'Estat a executar un seguit d'accions, "com a organisme competent en matèria de protecció de la costa i del litoral i de la planificació hidrològica en la conca de l'Ebre". D'una banda, amb les mesures d'emergència "oportunes" per reforçar el litoral deltaic davant dels temporals. En aquest context, l'Executiu reitera la seva "disposició" a "col·laborar en les actuacions planificades per l'Estat per a la protecció del Delta i per aportar recursos humans i econòmics suplementaris que permetin accelerar la resposta a l'actual situació d'emergència". Demana, però, que el govern espanyol consensuï les actuacions per fer front a futurs temporals a partir de la signatura de l'esmentat conveni.

Paral·lelament, reclama també aprovar el Pla de protecció del delta de l'Ebre "amb la participació de la Generalitat i de la Taula de Consens" amb mesures estructurals. En aquest sentit, reclama també que es creia una "comissió mixta" entre les dos administracions i aquest organisme. La Generalitat també vol que el nou Pla Hidrològic de l'Ebre incorpori les garanties per "mantenir un cabal adequat" del riu en la seva desembocadura i mobilitzar sediments de la conca de l'Ebre, tal i com han reclamat diverses entitats i el mateix Parlament.


Per: ACN

Foto: Bombers de la Generalitat de Catalunya

comparteix-ho