suma’t al canal whatsapp d’EbreActiu

CAT | ES


La Generalitat declara l'Illa de Mar i l'Embut reserves naturals de fauna salvatge

Es tracta de dos aiguamolls recuperats sobre antics arrossars, situats a Deltebre i Amposta, respectivament, que acullen gran quantitat d’espècies en perill d’extinció i sumen una superfície de més de 143 hectàrees

Etiquetes   natura entorn, parc natural delta ebre, delta ebre

Publicat el16/10/2020

La Generalitat declara l’Illa de Mar i l’Embut reserves naturals de fauna salvatge | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Mirador a l'aiguamoll de l'Embut


El Diari Oficial de la Generalitat va publicar ahir la declaració de dues noves reserves naturals de fauna salvatge. Concretament, la de l'Illa de Mar, al terme municipal de Deltebre, i la de l'Embut, a Amposta. La primera abasta una superfície de 55 hectàrees, i se situa íntegrament dins d'espais de la Xarxa Natura 2000 i parcialment dins del Parc Natural del Delta de l'Ebre (45% aproximadament). D'altra banda, la reserva de l'aiguamoll de l'Embut ocupa 88 hectàrees i està parcialment (1/3 aproximadament) dins de Xarxa Natura 2000.

Es tracta de dues zones humides, d'acord amb la convenció internacional coneguda com el Conveni de Ramsar, que determina com a zones humides aquelles àrees restaurades que presenten vegetació i fauna pròpies d'aquests ambients. En aquest cas són dos aiguamolls recuperats sobre antics arrossars per millorar la qualitat de les aigües dels dos hemideltes i les seves badies. La seva situació i singularitat, amb abundant vegetació helofítica i subaquàtica, ha atret un nombre important d'espècies protegides com ara dormidors d'arpelles (Circus aeruginosus) i capós reials (Plegadis falcinellus), colònies de cria d'ardeides (Bubulcus ibis, Nycticorax nycticorax, Egretta garzetta, Ardea purpurea, Ardea alba, Ardeola ralloides) o també capons reials (Plegadis falcinellus) i fumarells carablancs (Chlidonias hybrida). També ha afavorit la presència regular d'espècies en perill d'extinció com el morell xocolater (Aythya nyroca), el xarxet marbrenc (Marmaronetta angustirostris) o l'ànec capblanc (Oxyura leucocephala) i el bitó (Botaurus stellaris). Ambdues zones constitueixen una important àrea de refugi per als ocells migratoris i acullen dormidors de centenars de milers d'espècies protegides.


La Generalitat declara l’Illa de Mar i l’Embut reserves naturals de fauna salvatge | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Imatge aèria (cedida)


L'objectiu de la declaració d'aquestes noves reserves respon a la necessitat de protegir les espècies en perill d'extinció que són presents en aquests espais i els seus hàbitats. En concret, pretén preservar les següents espècies en perill que actuen també com a paraigües de conservació per a tota la resta:

  • Morell xocolater (Aythya nyroca)
  • Xarxet marbrenc (Marmaronetta angustirostris)
  • Ànec capblanc (Oxyura leucocephala)
  • Bitó (Botaurus stellaris)
  • Gavina corsa (Ichthyaetus audouinii)
  • Fumarell negre (Chlidonias niger)
  • Picampall (Emberiza schoeniclus whiterbyii)

La declaració de reserva natural de fauna salvatge comportarà la regulació específica d'aquest espai amb l'objectiu prioritari de preservar espècies. Serà el Parc Natural del Delta de l'Ebre l'encarregat de dur a terme el seu Pla de gestió que determinarà les activitats que estaran limitades en aquests espais. Els terrenys són de titularitat pública, del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.


Per: Redacció

comparteix-ho