butlletí EbreActiu

CAT | ES


Flix acull la XVII edició del Tradijoc, la trobada de jocs populars i tradicionals de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta

A l’edició d’enguany han participat més de 280 xiquets i xiquetes

Etiquetes   vida activa, tradicions, flix, ribera ebre, terra alta, terres ebre

Publicat el11/5/2023

Flix acull la XVII edició del Tradijoc, la trobada de jocs populars i tradicionals de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Alumnes participant en una cursa de sacs


Ahir dimecres 10 de maig la població de Flix ha acollit la dissetena edició del Tradijoc: trobada de jocs populars i tradicionals de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta, amb la participació de tot l'alumnat que cursa 1r d'ESO d'ambdues comarques, a excepció del col·legi Santa Teresa de Móra d'Ebre que no ha participat en aquesta edició.

Es tracta d'una iniciativa endegada ara fa disset anys pel professorat del departament d'educació física dels instituts de Flix i Julio Antonio de Móra d'Ebre, a la qual s'hi van afegir posteriorment l'institut Terra Alta de Gandesa, l'Institut Escola Mare de Déu del Portal de Batea, l'Institut Escola 3 d'Abril de Móra la Nova i l'Escola d'Educació Especial Jeroni de Moragas de Móra d'Ebre.

A l'edició d'enguany han participat més de 280 xiquets i xiquetes dels centres esmentats que han comptat amb la dinamització de cinquanta monitors i monitores, tots ells alumnat de 4t d'ESO de l'Institut de Flix, i amb l'acompanyament de 25 professors/es. La població de Flix, doncs, ha viscut un matí diferent, ple de color, moviment, molt de xivarri i molta xalera ja que els carrers, places i passeigs a la vora de l'Ebre s'han omplert de més d'una vintena de jocs.

Com és habitual des de la primera edició, es publicarà un petit llibre que recull els jocs que s'han practicat al llarg de la jornada, amb textos en català, francès i anglès, i que serà editat per l'associació cultural Lo Llaüt d'Ascó amb el patrocini del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre. El llibret contindrà 32 jocs tradicionals de les Terres de l'Ebre entre els quals podem destacar el joc de les birles, les carreres de pedres, de sacs i amb els peus lligats, jocs de persecució com moros i cristians, jocs típics de romiatges com ara la corretja i estirar la corda, jocs de carrer com el tello o xelma, els quatre cantons, el mocador, les boles, la rebelluga...

Tradijoc és, doncs, un projecte molt ambiciós que ja s'ha consolidat i que manté aquell objectiu primer d'esdevenir un punt de referència dins el panorama cultural i lúdic de les nostres comarques. Objectiu que passa per educar a través del joc i, de forma particular, mitjançant el joc tradicional i popular. Conscients dels valors inherents del joc tradicional, pensem que aquest pot esdevenir un bon recurs per a potenciar actituds bàsiques d'inclusió, respecte, solidaritat i tolerància, esdevenint el protagonista i eix conductor pel coneixement i recuperació del patrimoni lúdic de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta.

Per a fer possible aquests objectius comptem amb el recolzament del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i l'ajuntament de Flix, a més de la col•laboració de l'Associació Cultural Lo Llaüt d'Ascó i el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre.


Per: Redacció

Foto: Cedida

comparteix-ho