Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#6/30/2022#) AND (caducitat>=#6/30/2022# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())

Falset es prepara per a l'Encamisada

El municipi celebra els dies 19 i 20 de gener una de les seves festivats més representatives, declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional de Catalunya

Etiquetes   turisme, falset, priorat

Publicat el17/1/2019

Falset es prepara per a l’Encamisada | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... L'Encamisada rememora una llegenda que es remunta a la Guerra del Francès. Foto: cedida


Falset viurà aquest cap de setmana, 19 i 20 de gener, l'Encamisada, una de les seves festivats més representatives. Declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional de Catalunya, l'Encamisada és una celebració directament relacionada amb la festivitat de Sant Antoni Abat, tot i que, a diferència d'altres festes similars, en aquest particular també s'hi rememora una llegenda que es remunta a la Guerra del Francès. Segons la tradició local, els falsetans van aprofitar una nit de boira per vestir-se de blanc, passar inadvertits i alliberar-se del setge al qual estaven sotmesos pels francesos.

Al llarg del cap de setmana els falsetans i falsetanes tornaran a vestir-se amb les robes tradicionals i recorreran els carrers del poble amb cavalleria i carruatges. Més d'una cinquantena de cavalleries hi participen en cada edició de la Festa.

Les desfilades, que encapçalaran la Colla de Dimonis i la Banda de Música Vila de Falset, s'iniciaran a les 19.30 h del dissabte i a les 11 h del diumenge. Partiran des del Celler Cooperatiu. Enguany, l'Encamisada comptarà amb la presència de la pubilla de les comarques tarragonines, i la pubilla i l'hereu de les comarques lleidatanes. Aquests acompanyaran la pubilla, l'hereu, els fadrins i damisel·les de Falset, així com a la resta de Quintos, que s'encarregaran de portar el carro de Sant Antoni.

A banda, entre els actes del cap de setmana, també cal destacar-hi el pregó del dissabte al vespre (20 h), la benedicció dels animals i l'esmorzar popular el diumenge al matí (8.30 h) i la Missa Major de diumenge al migdia (11.30 h), en la qual es ballarà la Jota de Falset i es beneiran els Panets de Sant Antoni, que es posen a la venda un cop finalitza la missa.

L'Encamisada l'organitza el Centre d'Estudis Falsetans i compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Falset, la Parròquia Sant Maria, Ràdio Falset, Cafès Novell-l'Espresso i Dinàmica Sonorització i Serveis Tècnics.Trans Terra Alta. Rutes en btt per la Terra Alta