Tivissa, muntanyes d┤hist˛ria

CAT | ES

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#1/21/2022#) AND (caducitat>=#1/21/2022# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())

Desestimat el projecte de parc e˛lic Vandell˛s II perquŔ afecta l’Óguila cuabarrada

La central projectava 8 aerogeneradors i afectava els termes municipals de Camarles, l’Ampolla, el Perellˇ, l’Ametlla de Mar, Tivissa, i Vandell˛s i l’Hospitalet de l’Infant. Dĺaltra banda, Naturgy presenta a trÓmit el parc e˛lic Xarcums que afecta espais hist˛rics de la Batalla de l’Ebre

Etiquetes   entorn, aguila cuabarrada, patrimoni, memoria historica, terra alta, ribera ebre, terres ebre

Publicat el30/4/2021

Desestimat el projecte de parc e˛lic Vandell˛s II perquŔ afecta l’Óguila cuabarrada | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... Exemplar d’Óguila cuabarrada


La PonŔncia d’Energies Renovables ha desestimat l’emplašament del parc e˛lic Vandell˛s II de l’empresa Elawan Energy. La central projectava 8 aerogeneradors i afectava els termes municipals de Camarles, l’Ampolla, el Perellˇ, l’Ametlla de Mar, Tivissa, i Vandell˛s i l’Hospitalet de l’Infant. L’˛rgan tŔcnic apunta que existeixen elements determinants de la biodiversitat insalvables per l’afectaciˇ a l’Óguila cuabarrada. D’altra banda, Naturgy ha entrat a trÓmit el parc e˛lic Xarcums, a la Fatarella, Ascˇ i Mˇra d’Ebre. TÚ 5 aerogeneradors, per˛ les entitats de mem˛ria hist˛rica ja han alertat que la lÝnia de molins recau en espais de la Batalla de l’Ebre, sobre el punt de comandament del General Rojo i a trocar del Memorial de les Camposines.

La PonŔncia d’Energies Renovables ha considerat l’afectaciˇ del projecte e˛lic en 7 parelles l’Óguila cuabarrada que tenen el seu espai vital al Coll d’Alba-Montagut; Nines-Perellˇ; Montagut; Tivissa-Moles; Barranc de Lleriola; Barranc de Caladoques, i l’Espelta.

NomÚs l’Ajuntament de Camarles, l’Ampolla, Tivissa i Vandell˛s i l’Hospitalet de l’Infant han emŔs informes en aquest procediment, tots ells assenyalant la massificaciˇ de projectes i l’impacte paisatgÝstic i ambiental de la central.

TambÚ ho han fet Cultura, la direcciˇ general de Mem˛ria DemocrÓtica i l’AgŔncia Catalana de l’Aigua (ACA), aixÝ com el GEPEC. L’informe de Mem˛ria DemocrÓtica conclou que en l’emplašament del parc e˛lic Vandellˇs II no hi ha cap fossa documentada, per˛ que es tracta d’una zona molt propera a les lÝnies d’evacuaciˇ sanitÓria de l’exŔrcit republicÓ i no es pot descartar que puguin aparŔixer restes ˛ssies relacionades amb el perÝode de la Guerra Civil.


Nou parc sobre espais de la Batalla de l’Ebre

Justament per l’afectaciˇ sobre espais d’alt valor hist˛ric de la Batalla de l’Ebre, entitats de mem˛ria hist˛rica han alertat sobre l’impacte de l’emplašament del nou parc e˛lic Xarcums, projectat per Naturgy a la Terra alta i la Ribera d’Ebre. El projecte va presentar-se a trÓmit de la PonŔncia el passat 9 d’abril. Preveu 5 aerogeneradors (33 MW) amb una altura de boixa de 115 metres i un diÓmetre de rotor de 170 metres.

Els cinc aerogeneradors de la central s’estenen sobre la principal lÝnia defensiva de l’exŔrcit republicÓ de l’Ebre, on es conserven moltes restes de "trinxeres, b˙nquers, refugis, forats de tirador i cavalls de frisˇ que es van construir per bloquejar la carretera". Com han assenyalat des de l’Associaciˇ Lo Riu de la Fatarella, els molins recauen sobre l’observatori i punt de comandament que va ocupar el General Rojo, cap dels exŔrcits de la Rep˙blica Espanyola, indret que apareix en les mem˛ries de guerra del militar i en els llibres sobre la Batalla de l’Ebre de LuÝs MarÝa Mezquida. Els aerogeneradors se situen a tocar de l’encreuament de l’N-420 i la C-12B, a les Camposines on estÓ situat el Memorial i l’ossera.


Per: ACN

Foto: Cedia