TransTerraAlta, una ruta sorprenent

CAT | ES

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#1/20/2022#) AND (caducitat>=#1/20/2022# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())

El Consell Comarcal de la Terra Alta aprova la moció en rebuig a la planificació de noves centrals eòliques

Durant l’estat d’alarma s’han presentat 5 nous projectes de centrals eòliques a la comarca que afecten els municipis de Batea, Gandesa, Corbera d’Ebre, Vilalba dels Arcs i la Fatarella, que se sumen a les dues centrals presentades a principis de març al terme del Pinell de Brai

Etiquetes   entorn, terra alta, terres ebre, parcs eolics

Publicat el20/5/2020

El Consell Comarcal de la Terra Alta aprova la moció en rebuig a la planificació de noves centrals eòliques | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... Parc eòlic al terme de Gandesa


El Consell Comarcal de la Terra Alta va aprovar la moció presentada al ple extraordinari celebrat ahir dimarts 19 de maig en sessió única i per via telemàtica que rebutja la planificació de noves centrals eòliques a la comarca.

La moció ha estat aprovada amb els vots a favor dels grups ERC-AM, UPTA-CP, ECG, FIC, Alternativa per Bot de la Terra Alta i JUNTS –aquest últim ha emès un vot particular negatiu contra el segon punt de la moció: la sortida de la Terra Alta del programa ‘País Viu, País d'Oportunitats' impulsat per la Generalitat de Catalunya fins que no es reverteixi la situació–.

Aquest ple extraordinari per exigir la paralització total de qualsevol projecte eòlic a la Terra Alta ve donat perquè, en estat d'alarma, s'han presentat 5 nous projectes de centrals eòliques a la comarca que afecten els municipis de Batea, Gandesa, Corbera d'Ebre, Vilalba dels Arcs i la Fatarella, que se sumen a les dues centrals presentades a principis de març al terme del Pinell de Brai. El total d'aerogeneradors que planifiquen aquestes centrals és de 52 (sense comptar els que estan de forma contigua al terme dels municipis de la Ribera d'Ebre).

La moció assenyala que des de la Terra Alta es creu indispensable aplicar criteris per garantir un reequilibri territorial en la implantació de renovables: una implantació participada pels territoris i una transició energètica basada en l'autoconsum i la sostenibilitat. “Actualment ens trobem saturats intentant donar resposta als projectes que estan arribant. La situació és insostenible, i durant els propers mesos empitjorarà. Totes estes centrals i les construccions de línies d'evacuació elèctriques que es projecten destrossaran els diferents termes municipals i tancaran totes les portes als projectes socioeconòmics vinculats a l'agricultura, la biodiversitat i el paisatge. Com a territori volem reiterar que no estem dient que no a la implantació d'energies renovables, al contrari, però no d'aquesta manera”.

El text de la moció aprovada també destaca que la comarca de la Terra Alta ja genera suficient energia eòlica, fet que no repercuteix en la millora de serveis, d'infraestructures i qualitat de vida de la comarca. “Som una comarca agrària, amb recursos naturals i paisatgístics, amb activitats endògenes com l'agricultura, la ramaderia, la indústria agroalimentària, el turisme, el petit comerç, els serveis a les persones, i el model d'implantació eòlica que proposen els promotors de les centrals eòliques esmentades va contra el model de desenvolupament socioeconòmic que promou la comarca de la Terra Alta”. També reconeix que el projecte ‘País Viu, País d'Oportunitats' impulsat per la Generalitat de Catalunya va obrir les portes a un nou futur de comarca i que aquests projectes eòlics han d'estar desestimats per l'acord i el compromís que va prendre la Generalitat en relació a la Terra Alta. “Aquests projectes no tenen cabuda al territori que volem, són un perjudici i una condemna pel nostre futur”.

Enllaç per recuperar el ple.


Per: Redacció

Foto: EbreActiu