Camí Ignasià. Nou camí en btt. Loyola - Manresa

CAT | ES


Les collites d'enguany d'ametlla i garrofa seran curtes però amb perspectives de mercat positives

En el cas de l’ametlla, en determinats casos, serà la pitjor collita dels darrers 10 anys

Etiquetes   de la terra, ametlla, terres ebre, catalunya, agricultura, garrofes

Publicat el8/9/2021

Les collites d’enguany d’ametlla i garrofa seran curtes però amb perspectives de mercat positives | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Les gelades de mitjans de març comportaran una davallada de producció molt acusada


Unió de Pagesos valora que les collites d'ametlla, d'avellana i de garrofa a les diferents zones de Catalunya, les campanyes de les quals han començat fa uns dies, seran reduïdes, força inferiors a les mitjanes, com a conseqüència, sobretot, de diferents adversitats climàtiques, mals quallats o pol·linitzacions, i de determinades malalties.

En el cas de l'ametlla, les gelades de mitjans de març, sobretot a les zones fondes i especialment a les comarques de la Plana de Lleida, i alguns problemes de quallat a la resta, comportaran una davallada de producció molt acusada; en determinats casos, la pitjor collita dels darrers 10 anys. A les comarques de Lleida, la davallada pot ser del 70%, i a tot Catalunya, del 50%; per tant, la collita podria estar en les 10.500 tones d'ametlla closca, davant de les 25.840 tones produïdes el 2020 i de les 17.531 tones de mitjana dels últims 10 anys.

Quant al conreu de la garrofa, el sindicat estima una reducció d'un 45% de mitjana, inferior al Camp de Tarragona i una mica per sobre a les Terres de l'Ebre. Així, el volum produït es podrà aproximar a les 6.000 tones. Aquestes xifres repercutiran en una davallada important dels ingressos de la pagesia de fruita seca. Cal recordar que algunes de les adversitats patides, tot i ser extraordinàries, no quedaran cobertes per les actuals línies d'assegurança.

Pel que fa a l'avellana, la collita també tornarà a ser baixa com a conseqüència de la mala pol·linització i la humitat elevada, i amb la nova afectació al cultiu de la malaltia de la cendrosa, gens habitual en avellaner, que també farà minvar la producció. La collita podria estar en les 6.000 tones d'avellana en closca, mentre que la mitjana dels darrers 10 anys és de les 12.000 tones.

Tot i aquestes previsions de producció, Unió de Pagesos considera que el comportament del mercat i dels preus de la fruita seca d'aquesta campanya seran més positius. El sindicat creu que, de manera generalitzada, la demanda i el ritme d'operacions comercials en el sector milloraran en un escenari postcovid però, a més, les perspectives són positives tant per a l'ametlla com per l'avellana i per a la garrofa.


Font: Unió de Pagesos

Foto: EbreActiu