DeltaBirding Festival. 23, 24 i 25 de setembre de 2022

CAT | ES

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#6/26/2022#) AND (caducitat>=#6/26/2022# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())

Les campanyes de control de la CHE fan minvar la presència de caragol maçana al tram baix de l’Ebre

Les prospeccions també serveixen per avaluar la dimensió de l’expansió del cranc blau al riu

Etiquetes   entorn, espècies invasores, caragol maçana, riu ebre

Publicat el28/7/2021

Les campanyes de control de la CHE fan minvar la presència de caragol maçana al tram baix de l’Ebre | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... Ous de caragol maçana


La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) està duent a terme la quarta campanya de control i vigilància de la plaga del caragol maçana al tram final del riu Ebre. Com ha destacat Alfonso Cuevas, cap d’estudis mediambientals de la CHE, la plaga s’ha erradicat al tram Tortosa-Miravet i n’ha "minvat" la presència al tram més baix, però encara es troben exemplars i postes i "cal seguir fent aquestes accions". A més de les prospeccions es talla vegetació de ribera i macròfits, per evitar que la plaga s’estengui riu amunt i per localitzar els exemplars i les postes més fàcilment. Les prospeccions també acoten la dimensió de l’expansió del cranc blau, espècie invasora, que depreda el caragol, però també tots els invertebrats que troba.

Ja fa uns dies que els tècnics de la Tragsa i Paleoymas estan fent una nova campanya de control i vigilància del caragol maçana al tram final de l’Ebre. Les feines s’allargaran fins a la tardor, quan amb la baixada de la temperatura de l’aigua per sota dels 20 graus, els caragols deixen de pondre. Les primeres prospeccions confirmen que el tram Miravet-Tortosa segueix net i que no han aparegut nous focus. És el tram més elevat del riu on (el 2017) s’han trobat exemplars d’aquest mol·lusc invasor, però la plaga es dona per erradicada en aquest punt de l’Ebre.

En canvi, el caragol maçana és present encara en l’últim tram del riu, del pont del Mil·lenari de Tortosa fins a la desembocadura. Segons el cap d’estudis ambientals de la CHE, Alfonso Cuevas, la campanya 2017-2020 ja ha permès "minvar" la presència de l’espècie. El Ministeri per a la Transició Ecològica, a través de la Confederació, ha anunciat una inversió de 590.000 euros per seguir fent aquestes actuacions fins al 2023. "Se seguirà retirant exemplars i postes, que encara se’n troben. Són capaços de pondre prop de mil ous setmanals cada exemplar. Cal seguir fent accions com les que fem actualment", ha apuntat.

Les prospeccions es fan dia i nit, perquè és de nit quan els caragols surten a pondre. En col·laboració amb la Generalitat, també s’està tallant la vegetació de ribera i els macròfits on ja s’havien detectat postes i exemplars de caragol maçana. Això permet detectar nous focus fàcilment i frenar l’expansió de l’espècie riu amunt.

La campanya preveu controlar el cranc blau que també ha envaït aquest tram baix de l’Ebre des del Delta. Els tècnics avaluen la "dimensió" que ha assolit l’espècie dins del riu, controlant per sexes com es desenvolupa i amb l’objetiu d’estudiar "què fer amb ella". La seva presència ha donat un cop de mà per frenar el caragol maçana, perquè se’ls menja, però també a tots els altres mol·luscs, altres crancs, nàiades i tots els invertebrats que troba al riu. Cuevas ha assenyalat que com a espècie invasora, més "voraç i àgil" que el caragol maçana, també s’ha de combatre. "Caldrà veure com, però no pot estar aquí", ha apuntat.


Inversió contra el caragol al Delta

Entre els acords de Govern anunciats aquests dimarts, s’inclou una nova subvenció de 2.044.065 euros per al grup ad hoc que treballa per lluitar contra el caragol maçana i per conservar la biodiversitat al delta de l’Ebre. El grup el formen les comunitats de regants de Dreta i Esquerra de l’Ebre, les agrupacions de productors i les organitzacions ambientalistes i centre de recerca.

La subvenció és de 896.750 euros per enguany i d’1.147.315 euros per a l’any que ve i permetrà la continuïtat de les actuacions que s’han executat els últims anys. S’afegeix a aquesta plurianualitat els 111.100 euros que es destinen a l’empresa pública Forestal Catalana, encarregada d’executar les accions per erradicar i controlar la plaga.


Font: ACN

Foto: EbreActiu