DeltaBirding Festival. 23, 24 i 25 de setembre de 2022

CAT | ES

Barraques de pedra en sec a Freginals

Aquesta ruta segueix un sender que passa per diferents barraques de pedra en sec a la vora del poble de Freginals (Montsià). És una ruta a peu apta per a tothom.

Etiquetes   pedra en sec, freginals, montsia, senderisme, rutes

Publicat el25/4/2014

Antigament, no fa pas gaire, la gent que vivia del camp aprofitava tot allò que tenia a mà, el que la terra o l'entorn els proporcionava, per a menjar, produir, construir, ... en definitiva per a viure i sobreviure.

Casos ben coneguts són les barraques del delta de l'Ebre construïdes amb materials que el mateix Delta proporcionava: canyes i fang; els forns de calç que hi ha a la muntanya, on elaboraven la calç a partir de la roca calcària i la combustió de la llenya que hi havia a la vora; els carboners feien piles amb fusta de carrasca o alzina per convertir-la en carbó; els pous de neu servien per a "fabricar" gel, els marges de pedra que s'utilitzaven per a delimitar propietats i contenir el terreny; els cabassos fets amb pauma; els estris fets amb fusta de boix, etc. etc.

Barraques de pedra en sec a Freginals | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...

Si la barraca era la construcció típica del Delta de l'Ebre (des de fa uns anys ho torna a ser), a les terres de secà la construcció típica era la barraca de pedra seca, feta únicament amb les pedres que es tenien a la vora, sense cap altre material que consolidés la construcció. Era tot un art saber-ne construir, posant les pedres amb tal precisió i destresa que passats anys i fins i tot segles encara aguanten moltes d'aquelles "casetes" que s'utilitzaven per a guardar les eines del camp, per a recollir l'aigua de pluja, per a passar una o més nits, ...

Al poble de Freginals, a la comarca del Montsià, hi ha una de les barraques més grans i més ben conservades de les Terres de l'Ebre, és la barraca de Quicolis a la que s'hi arriba per una ruta que surt del mateix poble i passa per diversos llocs que formen part de l'àrea interpretativa de la Serreta de Freginals. Aquesta ruta us l'explicarem en una altra entrada.

Barraques de pedra en sec a Freginals | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...

La ruta que us proposem passa per 6 barraques de pedra seca. Podeu sortir des del centre d'interpretació de la serra de Montsià que està dins de Freginals. Sortiu del poble en direcció a Ulldecona-Santa Bàrbara i a menys d'1 Km, després de passar pel pont sobre l'autopista, gireu a la dreta per un camí que va paral·lel a l'AP-7 durant 1,5 Km, on comença el sender, que tret de la pujada inicial continua planejant amb alguna baixada, tot plegat sense cap dificultat.

Aprofiteu els punts més elevats i sense vegetació per a gaudir de les vistes de la plana i del massís del Port.

Fitxa tècnica: 

  • Tipus: a peu 
  • Distància: 4 Km 
  • Dificultat: fàcil 
  • Temps: 1 h 
  • Desnivell acumulat: 151 m

Track de la ruta (wikiloc)