Món Natura Delta de l´Ebre. Gaudeix de la màgia del Delta de l´Ebre

CAT | ES

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#1/27/2022#) AND (caducitat>=#1/27/2022# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())

Els balls, la música i els colors dels mantons tornen a fer brillar la festa de Sant Antoni d'Alcanar

La celebració canareva està inscrita en el Catàleg del patrimoni festiu de Catalunya

Etiquetes   turisme, turisme cultural, alcanar, montsià, terres ebre

Publicat el27/1/2020

Els balls, la música i els colors dels mantons tornen a fer brillar la festa de Sant Antoni d’Alcanar | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... Més de 450 balladors i balladores, dividits en tres grups, van ballar en diferents escenaris la tradicional jota Vella i la jota Nova


El passat cap de setmana s'ha celebrat una nova edició de la Festa de Sant Antoni a Alcanar, organitzada conjuntament entre el consistori i la Comissió de Sant Antoni. Les balladores han lluït faldetes i vistosos mantons de Manila i el monyo ben fet, amb la pataca i els clavells típics; mentre que els balladors han tornat a portar el vestit de mudar dels antics pagesos canareus, faixa i mocador al cap.

Enguany la pluja ha fet acte de presència, però això no ha impedit que més de 450 balladors i balladores, dividits en tres grups, ballessen en diferents escenaris la tradicional jota Vella, coneguda popularment com lo ball de Sant Antoni, i també la jota Nova, amb acompanyament de la Banda Municipal de Música d'Alcanar i l'Agrupació Musical Canareva.

Núria Balada, membre de la Comissió de Sant Antoni, en fa un balanç positiu: “Enguany és el segon any que hem incorporat la jota Nova i sembla que l'acceptació per part dels balladors i balladores és bona”. La Jova Nova està inspirada en la dansa original que es ballava a Alcanar fa més de 100 anys. “A més, la implicació de tothom és excel·lent, de fet, l’any vinent tenim previst fer també assajos els dissabtes perquè les persones que viuen a fora del municipi ens ho han demanat”, detalla Balada.

Un any més els balladors i balladores han demostrat la seua estima per aquesta festa centenària. Fins i tot els xiquets i xiquetes més menuts s'han pres el ball molt seriosament. Volem fer-los arribar el nostre agraïment a tots i totes”, afegeix Jordi Cervera, regidor de Tradicions.Bodegas Crial. Quatre generacions cultivant vinyes i elaborant vi de Lledó


Per la seua banda, Joan Roig, alcalde d'Alcanar, explica que “Sant Antoni és una festa participativa, inclusiva i que pot tenir més de 150 anys d'història” i recorda que “està inscrita en el Catàleg del patrimoni festiu de Catalunya”. Aquest reconeixement posa en valor el patrimoni immaterial d’Alcanar, “el treball meticulós de la Comissió de Sant Antoni i l'alta participació que té aquesta tradició”, recalca l'alcalde.

La festa de Sant Antoni inclou actes molt variats com els balls, la cercavila, la missa i processó en honor de sant Antoni, la benedicció dels animals, el popular sorteig del mantó i la faixa, i la cursa de cintes i trencada d'olles.

Un dels actes més emotius de la festa és la tradicional Despertada, en honor del sant, una tradició que es remunta, si més no, al segle XVIII. Ahir diumenge, a les quatre de la matinada, els membres de la Rondalla Verge del Remei i del Cor Iúbilo van cantar cançons tradicionals en els encreuaments de diversos carrers d'Alcanar fins a trenc d'alba. Aquest costum antigament era habitual en celebracions religioses d’aquest gènere.

I enguany, com a novetat, l'àpat que es va celebrar ahir diumenge a la nit per a tots els balladors i balladores, després del ball, ha incorporat aliments aptes per a persones celíaques o amb algun al·lèrgia o intolerància alimentària per tal que tothom puga participar i gaudir de la festa.


Els balls, la música i els colors dels mantons tornen a fer brillar la festa de Sant Antoni d’Alcanar | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...Per: Redacció

Fotos: Àlex Espuny/Ajuntament Alcanar