Món Natura Delta de l´Ebre. Gaudeix de la màgia del Delta de l´Ebre

CAT | ES


Augmenta un 20% la collita de clementines i mandarines

Els preus augmenten lleugerament, però hi ha incertesa front l’alta incidència de plagues foranes -agreujades pel canvi climàtic- i les importacions de cítrics de països tercers

Etiquetes   de la terra, citrics terres ebre, clementines igp terres ebre, agricultura, pagesia, terres ebre

Publicat el29/2/2024

Augmenta un 20% la collita de clementines i mandarines | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Segons dades de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), la collita de clementines i mandarines a les Terres de l'Ebre ha augmentat un 20% en relació amb la campanya passada, tot i això el sector encara la recta final amb molta preocupació per la forta competència de països tercers. Quant a la taronja, la collita s'allargarà fins al mes de maig per l'alentiment de vendes en el mercat europeu.

L'increment de producció d'enguany es produeix després que la collita de cítrics de l'any passat fos més baixa de l'habitual, situant-se en 82.000 tones de clementina i altres mandarines i 27.000 tones de taronja.

També els preus percebuts han augmentat entre 10 i 15 cèntims per quilo, un increment afavorit perquè la sequera ha provocat una disminució de la collita a determinades zones d'Espanya. La millora dels preus ha compensat parcialment l'augment dels costos de producció i salarials.

No obstant això, a la recta final de campanya, el sector de cítrics de Terres de l'Ebre està amenaçat per l'elevada incidència de plagues importants, com el cotonet de Sud-àfrica o l'aranya oriental.

Federico Tarazona, portaveu de cítrics de la FCAC, explica que “són plagues que han arribat amb la importació de cítrics de fora d'Espanya i l'escalfament global està afavorint els seus cicles reproductius. A més, l'emergència climàtica contribueix a l'aparició d'alteracions fisiològiques del fruit, que s'ha de treure del canal de comercialització”.

En els darrers anys, moltes finques s'han abandonat per la crisi de preus que arrossegava el sector. De les 9.700 hectàrees de cítrics que hi havia a Catalunya l'any 2012, actualment en queden unes 8.000 i aquest abandonament de gairebé 2.000 hectàrees de cultiu provoca l'aparició de focus de mosca de la fruita a les finques que ja no es cultiven però que no s'hi han arrencat els arbres.

D'altra banda, la forta competència amb cítrics importats de països tercers dificulta que el consumidor aposti pel producte local com a primera opció de compra, i prop del 95% de la producció ebrenca s'acaba destinant a exportació.

Les cooperatives agràries produeixen el 36% del total de cítrics que es cultiven a Catalunya.suma’t al canal whatsapp d’EbreActiuFont: FCAC

Foto: EbreActiu

comparteix-ho