Sant Jaume d´Enveja, harmonia natural

CAT | ES


Ascó commemorarà durant el 2020 els 500 anys dels Ordenaments de la Vila

El calendari d’activitats culturals, lúdiques i festives del municipi riberenc tindrà especialment en compte l’estudi i difusió d’aquesta documentació. De moment, ja s’ha presentat el logotip

Etiquetes   vida activa, patrimoni, asco, ribera ebre, terres ebre

Publicat el7/2/2020

Ascó commemorarà durant el 2020 els 500 anys dels Ordenaments de la Vila | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


A partir d'una transcripció de l'any 1727 es tenen notícia dels Ordenaments de la Vila d'Ascó de l'any 1520. Aquest document recull una sèrie de normes o disposicions per afavorir el bon funcionament d'una comunitat o d'una institució. Aquestes ordinacions van ser escrites per Janot Pellicer, Notari Reial, un 6 de febrer de 1520, per tant, tot just ahir 6 de febrer es varen complir 500 anys.

Els Ordenaments de la Vila d'Ascó consten de 39 preceptes que van ser ordenats pels Jurats i Prohoms de la Vila, amb el consentiment del comanador d'Ascó, Fra Martí de Lanuça, de l'orde de l'Hospital. Estudiosos com Carmel Biarnés han definit els Ordenaments d'Ascó com “un clar exponent de convivència cívica”. Hi ha apartats dedicats al comerç, a l'agricultura, al folklore, etc.

Per rememorar aquests cinc segles de les ordinacions, el calendari d'activitats culturals, lúdiques i festives d'Ascó per aquest 2020 tindrà especialment en compte l'estudi i difusió d'aquesta documentació, del seu contingut, així com del context de l'Ascó de 1520.

Les activitats commemoratives de l'efemèride es presentaran a finals de març, mentrestant l'Ajuntament d'Ascó ha presentat el logotip commemoratiu, que ha estat ideat per l'asconenc i historiador Felip Fucho.


Per: Redacció

Foto: EbreActiu